Wat deed de natuur in januari

Salland Zoemt heeft een appgroep waar natuurliefhebbers mooie foto's en (sinds deze maand ook) video's delen. Eens in de maand plaatsen we daar een selectie van. Misschien wel om er een kalender van uit te brengen, maar vooral omdat foto's verhalen zijn.

Interessant? Deel het artikel

Dode boom met tondelzwam
Op een dode boom is het een leven van jewelste. Vraag dat maar aan de tondelzwam, de aanmaakblokjes van vroeger.

Januari, wat een maand was dát. Wat hebben we gehad? Schaatsweer, stormen die codekleuren meekregen, overvloedige regenval zodat we nu allemaal weten dat we in onze delta best wat aan kunnen, temperatuurschommelingen van 15 graden in twee dagen, zachte dagen die al weer aan de korte broek deden denken… Het boerenbelang is ook zichtbaar geweest. Ons waterschap voert de winterbuffer ook bij overtollig water supersnel af zodat de boeren zo vroeg mogelijk in het seizoen weer op het land kunnen, maar ook met als gevolg dat straks in de zomer gewassen weer droogte lijden.

Beelden vertellen verhalen. Zo werd er een foto gedeeld van een lange schaduw. “Die worden al weer korter” was het bijschrift. Inderdaad, de zon staat al weer iets hoger, allengs draait die van óm ons heen meer óver ons heen. Ons plekje op aarde ten opzichte van de zon verandert door het jaar omdat de zon om de aarde draait en de aarde om zijn as. Maar die as van de aarde staat ten opzichte van de zon uit het lood en de cirkel die we om de zon draaien lijkt wel de baan van een hoepel om je middel. Een timmerman snapt daarvan de gevolgen. Maar de natuur ook. Die houdt zich in deze maand nog even gedeisd. Ook al lijkt het op sommige dagen al wel lente te worden, er staat nog een lang groeijaar voor de deur.

Het lijkt allemaal wat op wegrotten als je een beetje wroet, maar het is eigenlijk de opbouw van nieuwe voedingstoffen. De zaadjes die in de herfst zijn gevallen en rustig hebben gewacht om te ontkiemen, gaan dat straks weer doen. Onder het blad in je tuin is het feitelijk een  drukte van jewelste, als je de tuin tenminste niet ‘winterklaar’ gemaakt had en het blad naar die gemeentelijke bladbakken bracht.

’t Wel wat, hoe wij als mens denken die natuur te foppen. Om al heel vroeg mooie bloeiers te hebben, importeren we de natuur  van ver weg. Nog even en de eerste vogelkers staat langs de snelweg al weer in bloei. Insecten hebben daar alleen helemaal niks aan, want die zijn nog niet actief.
Vogels al wel, vooral in de vroege ochtend. Voor hen is er dan ook al veel te halen. Onder het blad, maar hier en daar ook al weer vers voer. Het eerste nectar voor bijen, vlinders en insecten zit al weer aan de bomen. De vlier schiet hier en daar al weer uit! Smullen maar!

Dit keer niet alleen foto’s in onze maandelijkse fotocollage, maar ook een video. Van Astrid Schoots.

We moeten zeggen dat dat naar meer smaakt. Heb jij ook foto’s of video’s me als thema ‘wat doet de natuur’, kom maar door!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden