Wat als vliegen niet langer de norm, maar de uitzondering is

De huidige chaos op luchthavens en autowegen zou wel eens een gunstig effect kunnen hebben op de ontwikkeling van reizen per spoor.

Interessant? Deel het artikel

pixabay

Lange rijen, duizenden verdwenen koffers en gestrande reizigers… Vanwege de chaos op Schiphol en andere luchthavens kiezen veel mensen deze zomer voor de trein. Wat als we de huidige situatie aangrijpen om een wereld te creëren waarin vliegen niet langer de norm, maar de uitzondering is? 

 

Door Nadine Maarhuis

 

Minder vliegen is een van de meest efficiënte manieren om je CO2-voetafdruk te verkleinen. Dit komt omdat vliegen enorm CO2-intensief is. Om je uitstoot van een retourtje Lissabon te compenseren moet je bijvoorbeeld een jaar lang geen vlees eten. En voor één keer op en neer naar Bali kun je vier jaar autorijden. Met de trein is het verhaal een stuk duurzamer. Een treinreis belast het milieu namelijk zeven tot elf keer minder als dezelfde reis per vliegtuig, aldus Milieu Centraal.

Bovendien is vliegen door de chaotische omstandigheden op luchthavens niet veel relaxter geworden. Zo staan op Schiphol 16.000 koffers op hun rechtmatige eigenaar te wachten… En je koffer kwijtraken betekent deze zomer dat je van ‘geluk’ mag spreken, omdat het in elk geval betekent dat je vlucht niet geannuleerd is.

Is het misschien tijd om af te kicken van onze vliegverslaving?

Vliegen als uitzondering

Begrijp me niet verkeerd: ik pleit niet voor een wereld waarin er helemaal géén vliegtuigen meer de lucht ingaan, maar voor een wereld waarin het aantal vliegbewegingen drastisch lager ligt. Natuurlijk moeten mensen hun familie in het buitenland kunnen opzoeken. Of die once in a lifetime reis naar Zuid-Amerika kunnen maken zonder daarvoor eerst weken op zee te hoeven dobberen. Maar veel vluchten zijn compleet overbodig. Zo vlogen er in 2019 bijna drie miljoen mensen van Nederland naar Londen, terwijl je daarvoor ook prima de trein kunt pakken.

Gelukkig zien steeds meer landen dit in. Om vliegverkeer op korte afstanden te ontmoedigen voerde Oostenrijk bijvoorbeeld een toeslag in op vluchten van 350 kilometer of minder. De (nacht)trein is door dit soort maatregelen – in combinatie met de huidige vliegchaos – hard bezig met een comeback, ook in Nederland.

Slow travel

Reizen met de trein levert bovendien meer op dan alleen een kleinere voetafdruk, zo ontdekte oud-collega Jeppe van Pruissen toen hij de trein pakte naar zijn geliefde Barcelona: “Het besef dat ik met mijn keuze de toekomst van mijn kinderen net wat leefbaarder maak, is voor mij onbetaalbaar. Verder kreeg ik er iets anders voor terug, namelijk: tijd. Tijd voor een boek, eindelijk die Spotify lijst afluisteren, langzaam afkoppelen van een druk leven, een beetje soul searchen en van het landschap genieten.”

Slimme technologie

En wat doen we dan met iedereen die niet voor vakantie, maar voor werk in het vliegtuig stapt? Als het coronavirus ons iets heeft laten zien, dan is het wel hoe makkelijk het is om op afstand samen te werken, te vergaderen of een brainstormsessie te houden. Dus als je de volgende keer op het punt staat om een vliegticket te boeken voor die internationale vergadering of conferentie, vraag jezelf dan af: hoe zou ik dit in tijden van corona hebben aangepakt? Door slim gebruik te maken van technologie bespaar je immers niet alleen een heleboel uitstoot, maar ook een heleboel tijd. Tijd die je bijvoorbeeld kunt besteden om eens lekker met de trein of fiets op vakantie te gaan.

Verandering begint bij jezelf

Ben je klaar om minder (of zelfs niet meer) te vliegen? In dit artikel vind je praktische tools om op afstand te werken en in deze blog hebben we zeven duurzame trips voor je op een rij gezet. Ook op Milieu Centraal vind je handige informatie over treinreizen in West-Europa, Centraal-Europa, Zuid-Europa en Zuidoost-Europa.

 

Bron: MaatschappijWij

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden