Vlinder- en kruidentellers: vrijwilligers gezocht!

Interessant? Deel het artikel

thumbnail_Kleine Vuurvlinder

Hoe is het gesteld met het aantal vlinders op het boerenland? En hoeveel verschillende kruiden kom je er tegen? Voor het project LandvanWaarde zijn we bij Natuur en Milieu Overijssel op zoek naar vrijwilligers (omgeving Heino, Raalte en Wijhe) die ons willen helpen antwoord te geven op deze vragen.

Steeds meer boeren zetten zich in om de biodiversiteit op hun land te vergroten. Dat zien we graag! Zo ook de boeren uit het project LandvanWaarde: zij reserveren een bepaald deel van hun land om de biodiversiteit een flinke boost te geven. Deze boeren zijn heel benieuwd wat het effect is van hun maatregelen. Help jij ons om dit in kaart te brengen?

Wat doen de vrijwilligers?

De vrijwilligers monitoren het aantal vlinders en kruiden op een stuk boerenland. Om de aantallen goed in kaart te brengen gaan de vrijwilligers vanaf begin april tot en met september elke week het land op om de vlinders en de verschillende soorten kruiden te tellen. Als het zonnetje schijnt tenminste, anders laten de vlinders zich niet zien. Los van de reistijd duurt het monitoren ongeveer 1 à 2 uur per keer. Je monitort altijd in twee- of drietallen.

Periode en locatie

In dit project wordt gemonitord tussen begin april en eind september. Het monitoren gebeurt in vier gebieden in de omgeving van Heino, Raalte en Wijhe. Elk vrijwilligers duo of trio verzorgt de monitoring in één van deze vier gebieden. We sluiten het telseizoen af met een bijeenkomst waar we alle resultaten samenbrengen, en proberen een advies te formuleren om de biodiversiteit in de telgebieden (nog meer) te stimuleren.

Kennis en vaardigheden

Zowel ervaren als onervaren vlinder- en kruidentellers zijn van harte welkom om mee te helpen aan het monitorproject. Om iedereen met dezelfde basiskennis op pad te kunnen sturen, organiseren we op woensdag 18 maart een startbijeenkomst waar we de basis van het monitoren behandelen. Bij het indelen van de duo’s houden we bovendien rekening met kennis en ervaring.

Interesse?

Vind jij de biodiversiteit op het boerenland ook belangrijk? Heb jij kennis over vlinders of planten en deel je die graag? Of lijkt het je gewoon lekker om met mooi weer uit te waaien op het boerenland? Dan zoeken we jou! Voor aanmelden of vragen neem je contact op met Ilse Jansen via jansen@natuurenmilieuoverijssel.nl of 06 498 76 798.

LandvanWaarde

Binnen het project LandvanWaarde zoeken we een nieuwe vorm waarbij natuur, landschap en biodiversiteit daadwerkelijk onderdeel kunnen worden van de bedrijfsvoering van melkveebedrijven.

30 boeren in Salland-Noord hebben via LandvanWaarde een bedrijfsnatuurplan opgesteld. Dat plan voeren ze de komende jaren uit. Op 5 tot 10% van hun landerijen nemen ze specifieke maatregelen voor meer biodiversiteit. Denk daarbij aan het de aanleg en het beheer van poelen, bomenrijen, bloemenstroken en kruidenrijke percelen of randen.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.