Veteranensnoei voelt voor de eik als een verjongingskuur

Je bent vast al wel zo'n gesnoeide eik tegen gekomen als op de foto. Lijkt niet best voor de boom, maar het is juist een levensverlengende operatie.

Interessant? Deel het artikel

bomen eiken veteranensnoei

Waarom dit soort snoei? Wat jammer toch! Is toch niet nodig? In de appgroep ‘wat doet de natuur nu dan’ werd met die oproep de alarmbel geluid. Maar het antwoord was geruststellend: op die manier proberen boom-deskundigen de eik een tweede leven te geven.

Als jij ook opmerkelijke dingen in de natuur ziet, laat het ons weten. We leggen dat dan voor aan ons panel van deskundigen

Vakmensen noemen dit de veteranensnoei. Bomen in de ouderdomsfase lopen van boven naar beneden terug. Dus ze sterven af in de toppen van de takken. De boom probeert dat te voorkomen met noodgroei. Ze ontwikkelen dan waterloten. Daar stopt de boom veel energie in, en dat gaat nou juist nog eens extra ten koste van de kwaliteit van de boom. Als je je wel eens verdiept hebt in de snoei van fruitbomen, dan ken je dat: daar zijn waterloten takken die niet vruchtdragend gaan worden. Die kun je voor een goede opbrengst beter maar snoeien, zodat de fruitboom alle energie kan stoppen in de ontwikkeling van fruit.

Bij de veteranensnoei bij eikenbomen worden de toppen van de takken gesnoeid en ook de kroon wordt lager gemaakt. De waterloten vormen op den duur weer een nieuwe kroon. En op deze manier krijgt de boom een tweede leven.

Op dit moment kun je de veteranensnoei op diverse plekken in Salland tegenkomen. Zo staat er een nabij de apotheek aan de Jan van Arkelstraat in Raalte. Die boom kon kiezen tussen de veteranensnoei en omkappen. De boomdeskundigen hopen dat hij nu een tweede leven gaat krijgen. Misschien kan die dan wel weer zo honderd jaar mee. Want eiken kunnen gerust 200 tot 300 jaar oud worden, hoewel dat voor de eiken op de foto vermoedelijk niet gaat gelden. Want ook bomen sterven eerder door uitlaatgassen.

’t Is even een triest gezicht. Maar het is toch echt beter.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.