Dit jaar mag ik de Amnesty International collecte coördineren. Een enthousiaste Anke (collectant) zit bij mij aan tafel en geeft tips over het intekenen van straten op GoogleMaps. Terwijl we een screenshot maken en genieten van een bakkie koffie, kletsen we over eten en koken. En zo krijg ik weer een lekker receptje erbij.
(tekst loopt door onder afbeelding)
Anke woont op het Vriendenerf in Olst zuid. Haar man heeft ooit een cursus macrobiotisch koken gevolgd en Anke bekent dat hij meestal ’s avonds kookt en nog lekker ook. Het ziet er volgens haar heel kleurrijk uit op het bord. Heel anders dan hoe Anke kookt. Lachend vertelt ze dat ze eerst gaat kijken wat er nog voor restjes slappe, gerimpelde groente in de koelkastla liggen. Zoals een uitgedroogde prei of een gerimpelde pastinaak. Altijd heeft ze nog wel ergens een ui liggen.
En dan gaat ze een beetje googelen. In de winter houdt ze van warme gerechten. Haar ogen beginnen te stralen als ze vertelt over appelmoes van goudrenetten met een vleugje kaneel. Heerlijk bij elke warme maaltijd. Het brengt mij weer terug naar mijn kindertijd. Bij de buren gingen we de valappels rapen en met kisten vol kwamen we terug en de hele winter hadden wij ook appelmoes op het menu. Anke houdt heel erg van soepjes. Lekker makkelijk te maken en alles kan erin, vertelt ze. Maar het leukste van het maken van een soep, komt op het eind. Als de soep lekker heeft geprutteld, haalt zij haar favoriete apparaat uit de kast. Ze is verslaafd aan het geluid van de staafmixer. Alle smaken worden gemengd en dan is het tijd om te proeven. Daar neemt ze dan ook echt de tijd voor. Welke smaak mis ik nog? Beetje zout, peper, of een zuurtje erbij. Een scheutje citroensap doet wonderen. En is de soep iets aan de zure kant, dan doe je er gewoon nog een scheutje gembersiroop door. En zo ontstaat een zoete soep met allerlei groente en ook nog een sinaasappel erdoor. Die soep ga ik maken voor als ik van 11 tot 16 maart voor Amnesty International ga collecteren!
Zoete soep
Wat gaat erin
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 rode ui (gesnipperd)
- 2 wortels (in kleine stukjes)
- 1 pastinaak (in kleine stukjes)
- 1 prei of een paar dunne preitjes (in ringetjes)
- 1 sinaasappel (bio, dan kun je ook de schil gebruiken)
- 1 eetlepel geraspte gember
- ½ liter groentebouillon
- ½ theelepel korianderzaad
- ¼ theelepel cayennepeper
- Handje vol glasnoodles
- Peper en zout
- Gembersiroop
- Citroensap
Bereiding
- Doe de olijfolie in een pan en bak de gesnipperde ui hierin.
- Doe er daarna de wortels en pastinaak bij en bak dit lekker mee.
- Stamp ondertussen de korianderzaad in een stenen vijzel fijn.
- Voeg dan prei, gember, koriander en cayennepeper toe en bak dit ook mee.
- Rasp het oranje schilletje van de sinaasappel en voeg deze toe aan de soep.
- Snij de sinaasappel doormidden en pers ze uit. Hou het sinaasappelsap nog even apart.
- Voeg de groentebouillon toe en laat de soep in 10 minuten zachtjes gaar pruttelen.
- Voeg dan sinaasappelsap toe.
- Pak de staafmixer en mix de soep fijn.
- Ga proeven en maak de soep op smaak met peper, zout, citroensap en/of gembersiroop.
- Voeg dan de glasnoodles toe. De noodles zijn binnen een paar minuten gaar.
- Roer door de soep en serveer de soep in een kom met eetstokjes erbij. Dan kun je soep lekker slurpend eten.
Tip: knip een bosje bieslook in kleine stukjes en strooi deze over de soep als een topping!
Vooral leuk met kinderen! Veel eetplezier!