Tijdens het nuttigen van een vers kopje heel verfijnde Verveine (citroenverbena) thee, vers geplukt uit de tuin door haar vriend Arie met daarbij een heerlijk Tarte Tatin (taart op zijn kop) met appels, bramen en frambozen uit haar eigen tuin, luister ik naar een enthousiaste kookliefhebber.
Willy Boogaard kookt veganistisch, tuiniert met kinderen in het speciaal onderwijs en geeft plantaardige kookworkshops gecombineerd met een wildplukwandeling. www.willyboogaard.nl
Lony vertelt dat ze graag vlees eet, maar dat de behoefte er aan minder wordt. Ze vindt het leuk om vegetarisch te koken. Het valt haar op dat vegetarisch eten vaak wat flauw van smaak is en wel wat pittigere en meer smakelijkere combinaties kan gebruiken.
Aantekeningen in VEG van Jamie Oliver
Het kookboek VEG van Jamie Oliver is op dit moment haar favoriete kookboek. Lony pakt het koken op een onderzoekende manier aan. Ze kiest een recept en volgt precies de aanwijzingen op. Ondertussen maakt ze met potlood aantekeningen in het kookboek. Haar kookboeken staan vol met passages als: “te zout”, “mag wel wat pittiger”, “heeft extra vocht nodig”, “kan eenvoudiger”, “heel lekker” etc. Haar kookonderzoek is heel nauwkeurig en is haar basis om daarna met het recept te gaan “spelen” en tot haar eigen recepten te komen. Het recept dat ze met ons wil delen is BRUNCH CURRYEIEREN van Jamie Oliver. Tot haar verrassing is het een verrukkelijk recept en heeft het geen aanpassingen nodig.
Yvette van Boven en Betty Bossi
Daarnaast heeft Lony nog 2 favoriete koks die ze volgt: Yvette van Boven en Betty Bossi. Lony vertelt enthousiast over de geweldig picknickrecepten van Yvette. De conclusie na haar kookonderzoek was: “veel te veel om allemaal op te eten en er kunnen wel wat onderdelen uit”. Maar Lony weet precies welke smakelijke onderdelen er wel in haar picknick blijven zitten. Ze vindt daarbij de vorm en kleur heel belangrijk. Lony heeft een kunstzinnige achtergrond. Ze laat een plaatje van een prachtige sandwich zien, die zeer handig uit een broodzakje gegeten kan worden. Echt een aanrader!
Maar wie is dan toch Betty Bossy? Dat blijkt helemaal geen kok te zijn maar een toonaangevend Zwitsers culinair bedrijf; gestart in 1956. Lony woonde nog in Zwitserland, was 14 jaar en bladerde door een Betty Bossy-tijdschrift. Ze was gefascineerd door de kook ideeën en ging aan de slag. Lony laat mij een heel oud exemplaar zien die haar “Papi” heeft opgestuurd toen ze net in Nederland woonde. Oude herinneringen komen boven!
Recept: BRUNCH CURRYEIEREN van Jamie Oliver en getest door Lony!
Ingrediënten voor 6 personen
- 2 uien in ringen gesneden
- 2 tenen knoflook in dunne plakjes gesneden
- 2 cm verse gember in dunne plakjes gesneden
- 2 verse rode pepers in dunne ringen gesneden
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels korma currypasta
- 9 grote gekookte eieren (kooktijd 7 minuten, daarna in koud water), gepeld en gehalveerd
- 1 blik (400 gram) gepelde tomaten
- 1 blik (400 gram) kokosmelk light
- 200 gram zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
- 150 gram yoghurt
- ½ bos verse koriander (15 gram)
- 1 citroen in kleine partjes gesneden
- zeezout
Bereiding
Roerbak de uien, knoflook, gember en de helft van de rode peper in 1 eetlepel olijfolie in een grote braadpan op hoog vuur tot ze zacht zijn (ongeveer 10 minuten). Roer de currypasta en een flinke snuf zeezout erdoor en blijf 5 minuten regelmatig roeren. Het currymengsel moet sticky en licht gekarameliseerd worden.
Knijp de gepelde tomaten in de braadpan, giet kokosmelk erbij en laat het 10 minuten op een laag vuur koken. De laatste 5 minuten kook je de gehalveerde eieren erbij.
Meng het bakmeel in een kom met yoghurt, 2 eetlepels olie en een snufje zout en kneed tot een glad deeg. Verdeel het in 2 porties. Rol elke portie op een met meel bestoven werkvlak uit tot een dikte van iets minder dan 1 cm. Bak de broodjes één voor één, 3 minuten in een grote koekenpan op een matig vuur, of tot ze goudbruin en gaar zijn. Keer ze halverwege om.
Hak de korianderblaadjes, roer ze door de curry en voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe. Scheur de broodjes in stukjes, verdeel ze over de borden en schep de curry erop. Strooi de resterende rode peper over de curry. Serveer de citroenpartjes erbij om boven het bord uit te knijpen.
Tip van Lony
Maak de broodjes een dag van te voren en gebruik ze ook voor andere maaltijden!