Het is een heerlijke zonnige herfstdag wanneer ik met Katja en haar dochter Cato (20 jaar) aan de klets raak over recepten met een groentebasis. Beiden houden van lekker eten en hebben zo hun favoriete gerechten. Op de foto hierboven checkt Kato de peren in haar tuin. Samen met haar man en haar dochter Cato woont ze op de Elshof.
Willy Boogaard kookt veganistisch, tuiniert met kinderen in het speciaal onderwijs en geeft plantaardige kookworkshops gecombineerd met een wildplukwandeling. www.willyboogaard.nl.
Cato vindt het leuk om een beetje te googelen als ze zin heeft in bijvoorbeeld lasagne. Zo kwam ze een gerecht tegen van courgettelasagne, een gerecht dat helemaal uit groente bestaat en heerlijk van smaak is. We komen tot de conclusie dat het courgetteseizoen inmiddels wel voorbij is. Maar Cato weet nog wel een ander favoriet recept. Heel smakelijk vertelt ze over het maken van een zoete aardappeltaart en ik kan de aardappeltaart al bijna ruiken!
Cato eet sinds vier jaar geen vlees en zuivel meer. Daarvoor at ze al vier jaar vegetarisch. Maar acht jaar geleden was ze nog een grote liefhebber van vlees. Ze kon zich niet voorstellen om geen vlees meer te eten. De verhuizing naar de Elshof bracht hier verandering in. Ze zag daar die leuke koeien en ze kwam tot de conclusie dat het best gek is dat wij als mensen dieren eten; dat we ons hoger plaatsen dan dieren.
Haar zus was al vegetarisch. Maar Cato vertelt dat haar zus ook niet zo’n grote liefhebber van vlees was. In de week dat ze besloot om te stoppen met vlees eten, was ze uitgenodigd op een barbecue bij vrienden. Ze nam nog een laatste keer een kipspiesje en na 1 hap wilde ze het eigenlijk uitspugen. Als Cato boodschappen doet in de supermarkt en al het plastic verpakte vlees ziet liggen, kan ze niet anders dan aan de dieren denken en daar wordt ze niet vrolijk van.
Waar ze wel vrolijk van wordt is het bereiden van het lievelingsgerecht van haar moeder: zoete aardappeltaart, een heerlijk toetje. Misschien zijn de stoofperen van Katja hier ook nog wel lekker bij!
ZOETE AARDAPPELTAART uit de allerhande met vegan touch door CATO!
Ingrediënten voor 8 personen:
- 500 g zoete aardappelen
- 6 plakjes diepvries bladerdeeg
- 125 g plantaardige boter
- 150 biologische kristalsuiker
- 125 g plantaardige havermelk
- 2 eetlepels gemalen lijnzaad met 6 eetlepels water gemengd
- ½ theelepel gemalen nootmuskaat
- ½ theelepel gemalen kaneel
- 1 theelepel vanille-aroma
Bereiding:
Boen de aardappelen schoon en kook ze in de schil in 45 min. klaar. Spoel vervolgens af met koud water en verwijder de schil. Verwarm de oven voor op 190 ºC.
Vet een springvorm van 24 cm in. Bekleed de vorm met het bladerdeeg. Doe de aardappelen in een ruime kom en stamp fijn met de pureestamper. Voeg de boter toe en mix met een mixer tot een egaal mengsel. Voeg de suiker, havermelk, lijnzaad, nootmuskaat, kaneel en het vanillearoma toe en mix nog 1 min.
Schenk de vulling in de vorm en bak de taart in ca. 50 min. gaar in het midden van de oven. Controleer of de taart gaar is door in het midden van de taart een satéprikker te steken. Komt de prikker er schoon uit, dan is de taart gaar. Laat de taart afkoelen en serveer op kamertemperatuur.