Van ’t Natuurlijk Huus: Kiezen voor gezondheid

Interessant? Deel het artikel

blauwe bessen natuurlijk huus eigen foto

Met een natuurlijke manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over gezondheid.

Door Agnes Heethaar

Vaak heb ik mij erover verbaasd, dat er gekozen wordt voor ongezondheid in plaats van gezondheid.

Er is een associatie ontstaan dat alles wat gezond is, dan misschien wel gezond is maar niet lekker. Als we het hebben over: “even wat lekkers pakken”, dan denken we niet aan wortels, komkommers, water, een vruchten- of groentesapje of gezonde noten. Eerder denken we aan een biertje, een wijntje, een stroopwafel, een stukje kaas of worst, een stukje chocolade of een toastje met brie.

Hetzelfde gebeurt als we gezondheidsklachten hebben of ziek zijn. Er wordt al snel aan een medicijn gedacht in plaats van een kruid of kijken naar je leefgewoonte. We zijn niet bezig om gezond(er) te worden, maar om zo snel mogelijk weer van de klachten af te komen om daarna weer snel door te gaan. We zijn zo vertrouwd geworden met de niet-natuurlijke wereld en alles wat daarin is voortgebracht. We vinden het heel gewoon om ons eten uit de supermarkt te halen in plaats van het land of uit de natuur, waar oorspronkelijk het voedsel vandaan komt. Wat weten we nog van de geneeskracht van kruiden, welk kruid we voor welk kwaaltje kunnen gebruiken, hoe we ons zelf weer gezond kunnen maken? En durven we daar dan ook op te vertrouwen? Geven we ons lichaam en geest de tijd om het zelf op te lossen of gaat ons dat niet snel genoeg?

Als je éénmaal kiest voor gezondheid, dan maak je iets lekkers van gezonde producten. Al snel merk je dat je dat niet alleen lichamelijk goed doet, maar ook geestelijk voel je je beter. En dan blijkt lekker opeens verschoven te zijn. Het niet gezonde voedsel geeft je minder een tevreden gevoel, je voelt je papperig, niet vitaal, vaak vind je het te zoet of te zout of weinig smaakvol. Even een keertje zondigen is fijn, maar al snel zul je merken dat je toch veel meer geniet van het gezonde en vitale voedsel. En je wordt er echt geen saai of serieuzer mens van, maar wel een gezonder en vitaler mens.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.