Vandaag zijn er misschien wel tienduizend perenbomen de Sallandse grond in gegaan

Interessant? Deel het artikel

perenbomen
foto Bert Theelen

Het was vandaag grote uitdeeldag van perenbomen in ondermeer Olst, Wijhe en Deventer. Honderden geïnteresseerden konden gratis een boompje krijgen. Door corona kon de kweker ze niet in het buitenland kwijt. Hij gaf ze liever weg dan dat hij ze zou versnipperen.

Vrijdag waren de perenboompjes in Terwolde uitgestoken, die daar opgekuild hebben gestaan. Dat werk is gedaan door vrijwilligers uit Deventer en Olst-Wijhe, die hun handen uit de mouwen kwamen steken als bijdrage aan de lokale vergroening en duurzaamheid. DéGé Transport bracht de boompjes naar de afhaallocaties.

In Deventer werden de bomen uitgedeeld bij De Ulebelt (foto’s). In Olst en Wijhe had de stichting Eetbaar Olst-Wijhe zich over de laagstammers van het perenras Conference ontfermd vanaf Sporthal De Hooiberg in Olst, en bij de Cappelenborg in Wijhe. Vrijwilligers gaven de tip thuis de boompjes gelijk te poten omdat ze met kale wortel afgeleverd werden.

Peren in openbaar groen

Ook gemeente Olst-Wijhe heeft boompjes besteld, die komen in het openbare groen te staan.

Eetbaar Olst-Wijhe vindt dat prachtig. Deze stichting zorgde vijf jaar geleden voor lokale reuring met de Grote ParticiPerenPluk, waarbij tachtig vrijwilligers in één weekend tien ton peren plukte in de perenbongerd langs het spoor, ten zuiden van station Olst.

Samen gebakken peren eten

Deze nieuwe perenbomen onderstreept een ambitie om de mogelijkheden van lokaal voedsel te vergroten. Bij Eetbaar Olst-Wijhe denken ze al een evenement voor als de bomen straks peren gaan dragen: Een ‘Gebakken Peren’-dag waarbij iedereen iets lekkers maakt met peren, en dat deel je dan met elkaar – in de tuin, of wie weet op straat. Iets om alvast naar uit te kijken!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.