Thuiswerktip: “Kom van je stoel af en voorkom klachten”

Interessant? Deel het artikel

Thuiswerken

Zit je te lang op de stoel en in dezelfde houding te werken? Dan kun je last krijgen van je rug, nek of schouders. Je kunt er zelfs ademhalingsklachten van krijgen. Aangezien veel mensen nu thuiswerken vanwege COVID-19 vroegen wij Mieke Schaftenaar van Cesar praktijk Schaftenaar in Raalte om tips. Haar belangrijkste tip is: ‘Kom van je stoel af’.

Van je stoel afkomen, dat is toch logisch?

Onze eerste reactie op de tip ‘Kom van je stoel af’ was: “Tja, dat is eigenlijk wel logisch!”. Mieke zegt hierover: “Het schiet er vaak bij in, mede omdat men graag iets af wil maken of geconcentreerd bezig is waardoor men er vaak niet aan denkt. Ik betrap me er zelf wel eens op dat ik veel te veel zit haha.”

Vervolgens zegt ze: “Met andere woorden: zorg dat je het zittend werken aan je bureau veel afwisselt met staan, lopen of bewegen. Ga even naar buiten toe, zorg voor een sta bureau, ga je krantje lezen aan het aanrecht of drink staand je koffie.
Ik denk dat dit nu lastiger is voor mensen dan in het voorjaar. Toen was het prachtig weer en ging men veel naar buiten.”

Waarom je niet teveel moet zitten

Je verwacht het misschien niet direct, maar veel zitten is een zware belasting voor onder andere je rug, nek en schouders. Het is niet goed voor de doorbloeding en door langdurig dezelfde houding aan te nemen krijg je vaak een hoge spierspanning in je lijf. Weinig bewegen zorgt daarnaast ook voor meer overgewicht of vermindering van de totale spierkracht, conditie en fitheid.

Door regelmatig zitten af te wisselen met beweging wordt je lichaam beter belast en het is beter voor de doorbloeding. Als je af en toe lekker naar buiten gaat maak jij je hoofd even leeg en voel jij je minder stijf.

Zorg voor genoeg slaap, ga regelmatig sporten en baken je werktijd goed af. Het is thuis vaak verleidelijk om eerder te beginnen en langer door te gaan.

Maak het gezellig

Mieke heeft nog een andere tips voor ons: Maak het gezellig! Mieke zegt hierover: “Bel eens een collega in je vrije tijd om toch eens gezellig bij te kletsen of maak een wandelafspraak met een collega voor de pauzes. Met name het gezellig bijkletsen wordt tegenwoordig erg gemist”.
ga in je vrije tijd lekker naar buiten, sporten, zorg voor voldoende slaap, baken je werktijd goed af. Het is thuis vaak verleidelijk om eerder te beginnen en langer door te gaan.

Verwijzing

Contact opnemen met Cesar praktijk Schaftenaar kan direct of via een verwijzing van de huisarts. Oefentherapie Cesar kan vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering.

Informatieve infographic thuiswerken

Praktijk in Coronatijd

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden