’t Natuurlijk Huus: Wintertijd

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over de wintertijd.

Interessant? Deel het artikel

agnes workshop
workshop

Ondanks het zonnige weer van de afgelopen weken, zijn we toch echt in november aangeland. De maand met meer mist en nevel en grauwere luchten. Het begint stiller te worden in de natuur. Mensen houden zich meer binnen in huis op. Bepaalde vogels zijn vertrokken naar het zuiden. De arbeid buiten in de tuin neemt ook af.

Tijd om dat deel weer achter ons te laten en ons naar binnen te richten.

Afgelopen weekenden hadden we bij ’t Natuurlijk Huus twee workshops. Eén daarvan ging over het enten van eetbare paddenstoelen op een boomstronk, zodat je je eigen paddenstoelen kunt oogsten uit de tuin. Omdat hiervoor zoveel belangstelling was gaan we deze op zaterdag 7 december nogmaals herhalen.

(Lees verder onder afbeeldingen)


Binnenkort staat er een workshop fermenteren gepland. Fermenteren is een manier om groenten langer houdbaar te houden. Het levert gezonde bacteriën op voor je darmen. En dan wacht er nog een wollen trui van vorig jaar die in de wintermaanden afgebreid kan worden. Daar moet ik natuurlijk niet te lang mee wachten, anders is ook deze winter alweer voorbij. Het breien met schapenwol van de Deventer Schaapskudde heb ik twee jaar geleden ontdekt. De schapen begrazen de bermen in Deventer en de wol komt weer beschikbaar. Een heel mooi lokaal natuurlijk en duurzaam product dus.

(Lees verder onder afbeelding)

agnes wol

Ondertussen heb ik ook alweer nieuwe zaden voor het nieuwe moestuinseizoen in huis. Ik zorg altijd dat ik zaden in huis heb, omdat je nooit weet in welke omstandigheden we terecht komen. Ik vind het een fijne gedachte dat ik niet afhankelijk hoef te zijn van een supermarkt voor mijn eerste levensbehoefte.

(Lees verder onder afbeelding)

En dat geeft mij rust. Ik kan de winter in. Lekker bijkomen van alle activiteiten. Langer slapen in het donker, het jaar uitzingen met Kerst en Oud/nieuw en dan voorzichtig aan weer nieuwe plannen gaan maken.

Maar nu even nog niet. Eerst ga ik genieten van de winterrust.

Workshop Fermenteren

Woensdagavond 20 nov van 19.30 – 21.30 uur
Opgeven kan via Erna Hemeltjen: puursmakelijk@gmail.com
Kosten 42,50 euro

(Lees verder onder afbeelding)

agnes boek omslag erna heltjen
Boek Erna Hemeltjen

Workshop Eetbare Paddenstoelen enten

Zaterdag 7 dec van 13-16 uur
Opgeven via Pip Gilmore: info@groenetakken.nl
Kosten 55 euro

Eetbare paddenstoel

 

Website ’t Natuurlijk Huus

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant