Op Moederdag was ik aanwezig bij de bijeenkomst in de Kerk van Olst, georganiseerd door de klimaatburgemeester Fransjan de Waard. Eerder was er een bijeenkomst met de voormalige weerman Gert Hiemstra die vertelde over de klimaatverandering en wat wij als mensen zelf kunnen doen. Zijn belangrijkste opmerking voor mij was dat iedereen zich erop moet voorbereiden, zowel burgers als bedrijven, zodat je op tijd aangepast bent.
Dat is ook iets heel natuurlijks. Planten en dieren passen zich ook steeds aan, aan de veranderende omstandigheden om te kunnen overleven. Voor mensen is dat natuurlijk niet anders. Door maar te blijven ontkennen of in weerstanden te blijven zitten, ga je je niet aanpassen. De slimste is diegene die zich het beste weet aan te passen aan de veranderingen.
(Lees verder onder afbeeldingen)
Een andere actie die Fransjan heeft uitgezet, is om een brief te schrijven aan Moeder Aarde. Het was heel passend om die brieven dan ook op Moederdag voor te lezen. De jongste was nog maar vier jaar oud. Ze zong ook een prachtig lied over de aarde die ze op school ook zongen.
Muziek
Er werden ook twee liederen gezongen. Maaike Gerritsen en Hetty Robert-Floors maakten zelf een mooi lied wat klonk als een ode aan de aarde.
(Lees verder onder video)
Hoop
Wat me vooral opviel die middag, is dat veel mensen op hun eigen manier bezig zijn voor de gezondheid van de aarde.
Zo vertelde Herman Menkveld dat in de bijbel genoemd staat dat drie pijlers belangrijk zijn: gerechtigheid, vrede en zorg voor de aarde. Deze pijlers staan niet los van elkaar. Herman is biologisch boer en heeft zodoende heel veel kennis opgedaan over hoe de natuur zelf voor alles kan zorgen. Hij liet dat zien aan de hand van het rode klaver plantje. Klaver kan stikstof uit de lucht opnemen. Het wordt opgeslagen in kleine knolletjes aan de wortels van de plant en op die manier weer afgegeven aan de aarde.
Omdat Herman verbonden is met een ‘Groene Kerk’, wil hij gaan voorstellen om deze kennis te gaan delen voor de gemeenschap. Binnen diezelfde kerk bestaan er ook gespreksgroepen die met elkaar praten over hoe ze kunnen bijdragen aan de drie pijlers, gerechtigheid, vrede en zorg voor de aarde.
Een kerk kan en mag zich groen noemen als zij actief aan de slag wil gaan met duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en het vergroenen van de eigen gemeenschap. Voor meer informatie, zie: https://groenekerken.nl/
Ook bij de bezoekers van ’t Natuurlijk Huus zie ik hoeveel mensen er op hun eigen manier mee bezig zijn. Dat kan zijn door kinderen liefde bij te brengen voor de aarde, door het aanplanten van bomen en het verwilderen van hun tuin, door elektrische te gaan rijden en zonnepanelen te plaatsen, door biologisch eten en regionaal te kopen, door zorg te dragen voor bijen, door biobased te (ver)bouwen of door bewuste aankopen te doen.
(Lees verder onder afbeelding)

Geraakt
Ik werd geraakt door het gedicht van Silvia Hubers, waar ik graag mee afsluit:
Iets kleins doen
We moeten iets kleins doen.
Een klein wonder
moeten we verrichten.
Een klein persoonlijk wonder
één wonder moeten we verrichten
per persoon.
En dan als iedereen dat gedaan heeft,
Één klein wonder verrichten
dan tellen we de wonderen
die ontstaan zijn bij elkaar op.
En dan, dan hebben we
een groot wonder.
Kijk: zo simpel zit nu eenmaal een groot wonder in elkaar.
Website ‘t Natuurlijk Huus