Salland deze Week: Ideologische veren zijn zo gek nog niet

Ben jij ook zo blij dat er steeds weer te weinig geld is om Kruispunt Bos en de rijkswegen N35 en N348?

Interessant? Deel het artikel

haan pxhere 221114

Dat Kruispunt Bos niet aangepakt wordt, waarom is dat slecht nieuws? Dat zegt de Stentor. Financieel onmogelijk, slecht nieuws liever niet gebracht. Hoe lang moeten we de huidige machthebbers (bestuurders, politici, journalisten) nog uitleggen dat ze heel dom zijn als ze dat denken?

 • Meer asfalt lokt meer verkeer.
 • Iedereen zit alleen in zijn autootje.
 • Gevaar op de weg ligt niet aan de weg maar aan ons gedrag.

Dus dan ben je heel dom als je een kruispunt wil veranderen, om meer verkeer te verwerken en veiliger wegbeeld te krijgen.

In Salland deze Week stellen we onderwerpen aan de orde die bij de redactie binnenkomen. Heb jij ook een thema waar je een keer het licht op wil laten schijnen? Stuur ons een mail: info@hierinsalland.nl

Het is iedere vier jaar een heerlijk politiek spelletje. Dat potten ketels verwijten dat ze niks klaar gemaakt hebben met die N35. Al zes verkiezingen lang laait die discussie kort voor verkiezingen op ‘met zeker weten hoe het moet’ en beloftes van ‘wij gaan dat waarmaken’, en gaat als een storm in een glas water liggen als het pluche gewonnen (of in geval van BurgerBelangen Raalte, met CDA en VVD in haar gevolg), geroofd is.

Maar het maakt allemaal niks uit wat er lokaal geroepen wordt: Den Haag bepaalt wat er met wegen gebeurt. Lokaal kun je alleen heel veel geld bij de bijstandsuitkeringen weghalen voor de laatste miljoenen die het opkalefateren van een weg of kruising kost en dan maar hopen dat je net genoeg bijlapt om de natuurvernietigende teermachine aan de praat te houden.

VVD, de partij van Vroemvroemdomoren

Kijk, dat de VVD, de partij van Vroemvroemdomoren, voor meer asfalt is, dat komt omdat ze teveel biertjes doen op hun gave dixieland partijfeestjes, waar ze liever niet over visie praten. Dat partijen als GB en BB ook niet veel verder komen vanwege het de kiezer naar de mond praten scenario, dat is ook logisch.

Maar het is kwalijk dat linksers als PvdA, GroenLinks, en – vooruit met een beetje goodwill – D66 ook meedoen in het debat om kruisingen en wegen te verbeteren. De denkfout van links zit ‘m er in dat ze willen meedoen en vanuit die positie steeds de minst erge variant bepleiten. Maar op die manier is de linkse flank van Nederland weggewalst. Met de PvdA voorop is links Nederland neoliberaal gaan denken en heeft vanuit die positie geprobeerd te redden wat er te redden valt. Ze hebben het vangnet voor de ‘onderkant van de samenleving’ losgeknoopt en dus lazeren er nu massaal mensen via de circusact die, het leven is immers keihard, midden op de piste, met luid applaudisserend neoliberaal publiek op de tribune.

De ideologische veren van neoliberaal links

Links moet haar ideologisch afgeschudde veren maar weer eens oppakken. Ook omdat we er nu toch wel een keer achter zijn dat die rechtse geldopmakers het helemaal bij het verkeerde eind hebben? De hypotheekrenteaftrek was altijd de grootste subsidie van Nederland, maar het geld dat rechts aan fossiele brandstof en het failliete landbouwsysteem geeft, is ook gelijk aan water naar de zee dragen.

Foei toch, hoe haal je dat allemaal in je hoofd als je zo op de centen bent.

Intussen wachten we nog op de links- politieke lefgozer die het gewoon durft te zeggen: “laten we stoppen met geld over de balk gooien, laten we stoppen met subsidie aan meer asfalt. Laat als die chauffeurtjes lekker alleen in de file staan als ze het niet anders willen. Laat ze maar inzien dat een ongeval komt door bumper klevende klootzakken die andermans leven in de waagschaal leggen.”

Laten we het sociale vangnet maar weer ophangen

Laten we in plaats daarvan het sociale vangnet weer aan een paar touwen ophangen, aan een paar stevige touwen, liefst aan de hoekstenen van de samenleving. Als we dat niet doen, gaan populistische leiders er mee aan de haal, in verband met macht, heus niet om dingen te verbeteren!

Als we het geld dat we overhouden door de weg maar lekker de weg te laten nu eens beschikbaar stellen aan bijstandsmensen, aan het oplossen van de energiearmoede door mensen in plaats van geld voor zonnepanelen cadeau te doen, als we met dat geld er nu eens voor zorgen dat er niemand meer naar de voedselbank hoeft.

Het zou maar eens kunnen zijn dat dan de zorgpremie ook niet omhoog hoeft.

Toch?

 

Mail je reactie hier

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Salland deze Week: Ideologische veren zijn zo gek nog niet”

 1. Avatar

  Toch niet, nee. Eigenlijk best wel een populistisch verhaal, dit.
  Het mag best wat scherper en meer feitelijk. En eindigen met een helder standpunt. Waar ging dit nou over? “De drukte op kruispunt Bos is geen probleem, dus laten we er over ophouden”. Die snap ik.
  Lokaal kun je echter helemaal niet veel geld bij de bijstandsuitkeringen weghalen. De bijstand is een openeinderegeling. Op onderdeeltjes kan een gemeente daar wat versoberen, maar niet veel. En zelfs rechtse politici durven niet te zeggen dat het met de bijstand wel fors minder kan, om zodoende mensen de eigen verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun inkomen door ze eindelijk de overspannen arbeidsmarkt op te laten zoeken waar veel vraag is naar arbeidskrachten. Het zijn gezonde mensen die in de bijstand zitten en niet in de WAO. (Oeps….).
  Bovendien krijgen gemeenten minder rijksbijdrage als hun bijstandskosten dalen, dus ze kunnen nooit geld bij de bijstand weghalen om dat te besteden aan asfalt. Beetje onjuiste info.
  Vervolgens is er nog steeds een prima sociaal vangnet: de participatie-/bijstandswet, de Wmo en de Jeugdwet (waar je ook met examenstress terecht kunt). Dat allerlei betrokkenen er in de uitvoeringspraktijk een potje van maken, ligt niet zozeer aan die wetten of aan het geld dat daarin omgaat, maar aan de uitvoerders die er in de praktijk een potje van maken. (Oei…).
  Het zou idd wel mooi zijn als er ‘ns een politieke lefgozer (X/V/M) kwam die nuchter en doortastend wat oplossingen realiseert voor die paar serieuze problemen die ons steenrijke land heeft. Zonder steeds populistisch en wel allerlei deelgroepjes te behagen of daardoor aangestuurd te worden, zoals onze Caroline. Of hij/het/zij links of rechts is, maakt me niet uit.
  Verder mooie column, hoor! De betrokkenheid is aanstekelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.