Salland deze Week: Combineer de warenmarkt met een lokale markt

Interessant? Deel het artikel

logo bottermarkt
'@logo bottermarkt

De warenmarkt van Raalte pruttelt een beetje, de motor is niet goed afgestemd, dan kom je er niet veel verder mee. Het is toch niet zo heel ingewikkeld een beetje aan de kleppen te draaien om hem weer lekker regelmatig te laten draaien? Wat te denken van een moderne bottermarkt?

In de jaren zeventig werden op de Raalter Bottermarkt kruudmoes, karnemelk en krentenbrood met echte roomboter verkocht. Allemaal producten van eigen Sallandse bodem, op het krentenbrood na werd het zelfs ter plekke gemaakt. Busladingen vol toeristen kwamen op de woensdagmorgen naar de Munsterschestraat om dat mee te maken. Peter Brinkhuis gaf meteen tekst en uitleg over de kostuums die op de markt gedragen werden. “Wat oe in de winter warm hölt, hölt oe in de zommer koel.”

Die bottermarkt had een historisch, folkloristisch tintje, maar dat was misschien niet eens het belangrijkste aspect voor toeristische interesse. Sallandse elementen van dat moment waren minstens zo interessant. Op die Bottermarkt zagen ‘ze uit het westen’ ook hoe we hier vandaag de dag nog leven, met onze eigen streektaal, met ons plattelandskarakter, met onze veel grotere rust in het leven, met onze heanig an-mentaliteit.

Als je er zelf de hele dag middenin zit ervaar je niet echt dat we hier anders zijn, maar als je af en toe buiten de streek komt, of als je een Sallander op de nationale tv te midden van al die opgewonden standjes uit het westen ziet, dan proef je het verschil.

Bezoek jij in het buitenland ook altijd de lokale markt. Je wordt er zo veel gewaar over de lokale gebruiken. In België al proef je de lokale gewoontes. In Griekenland, Spanje, op Nova Scotia, in buitenwijken van Moskou, in Istanbul en Addis Abeba, overal zijn die lokale markten een fantastische weergave van de lokale samenleving. Zelfs midden in Manhatten heb je Chelsea Kitchen waar je lokaal Manhatten proeft! Echt waar. Heel vaak kom je lokale producten tegen, soms is er lekkere livemuziek, vaak kom je een kleine proeverij tegen. Op de camping verwijzen ze naar die marken als uitstapje.

Op die manier kun je de Raalter warenmarkt ook nieuw leven inblazen. Niet alleen in de zomer, maar door het hele jaar. Maak er een gezellige happening van. Stimuleer ook vooral producenten uit de regio hun lokale producten aan de man te brengen. Lokaal voedsel als groente, fruit, vlees, zuivel, bier, brood en wijn. Ook net zo goed kunst en cultuur!

Maar dan komt het: dat moet je wel serieus aanpakken. Vooral in het begin kan dat voor de lokale producenten helemaal niet uit, zo’n kraampje te beheren, daar pak je niet zomaar een dagloon vandaan. Is het zo gek gedacht dat we lokale producenten geld géven in plaats van vragen als ze met een kraampje naar de markt komen? Een investering die zich op termijn gerust terugverdient.

Je trekt er toerisme mee, je zet de warenmarkt weer op het goede spoor en je zet in op lokaal voedsel en lokale cultuur. Zelfs vier vliegen in één klap!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.