Recensie: Ontwerp je eigen voedselbos!

Een voedselbos redt zich zelf, je hoeft er alleen maar te oogsten. en dat kan al in je eigen achtertuin,. Of met de buren in het plantsoen van de gemeente.

Interessant? Deel het artikel

ontwerp je eigen voedseltuin recensie

Een voedselbos is een manier om voedsel te verbouwen op een andere manier dan in een tuin of op een groot landbouwareaal. Je gebruikt bij zo’n voedselbos de basisgedachte van een bos en hebt na enig geduld, dan toch voedsel als opbrengst.

Louis De Jaeger schreef ‘Ontwerp je eigen voedselbos’, een zeer bruikbare handreiking voor wie daar mee aan de slag wil. Het boek heeft – heel verstandig – een hoofdstuk over wat een voedselbos is. Die definitiebeschrijving is wel handig voor potentiële aanschaffers van het boek. Want is het ook iets voor jou?

Welnu, een voedselbos is een bos met hoge en lage bomen, struiken en kruiden waar ook dieren in allerlei soorten en maten de ecosystemen mee helpen rondmaken. Het verschilt met een bos in die zin dat de meeste onderdelen van het bos eetbaar zijn en daarvan weer verreweg het meeste eetbaar voor de mens. Net als dat een bos niet een grote hoeveelheid bomen is, is een voedselbos dat ook niet.
Zo’n voedselbos is geschikt voor landbouwers die het anders willen aanpakken. Maar je kunt ook met een groep mensen ergens landbouwgrond huren en er een coöperatie beginnen. Waarom zou je het zielloze park niet met de buurt omtoveren tot een voedselbos. Maar ook je eigen tuin kun je richting een voedselbos draaien. Heb je in het voorjaar prachtige bloeiers, het jaar rond eten en in het najaar je eigen fruit.

Een voedselbos is ook ‘permacultuur’, dat wil zeggen dat je aanplant, het een beetje onderhoudt en daarna geniet van de opbrengst. Het is helemaal niet de bedoeling dat je er maait, bemest, stikstof opbrengt, ploegt, er met zware machines op rondjes rijdt. Een voedselbos regelt het allemaal zelf wel. Herfstblad is voeding, de zon is energie, het ecosysteem maakt alle cirkeltjes rond.

Al die zielige parkjes in Salland, waar de gemeente dan (giftige) bloembollen in stopt zodat het een maandje vrolijk bloeit in de berm… tover het om tot voedselbosjes! Ontwerp en onderhoud het met de buurt, betrek schoolkinderen erbij en hou een paar keer per jaar met z’n allen een langetafels-maal.

Hoe mooi is dat!

Ontwerp je eigen voedselbos
Auteur: Louis De Jaeger
Uitgever: Sterk & De Vreese

Meer over voedselbosjes en groene tuinen lees je hier: https://hierinsalland.nl/tuin-vergroenen-dan-moet-je-het-nu-aanpakken-deze-twee-boeken-kunnen-je-helpen/

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.