Homo is latijn voor mens.
Homo sapiens staat voor verstandige, wijze of denkende mens.
Planta Sapiens is dus de verstandige, wijze of denkende plant!
Planta Sapiens gaat over de ontdekkingstocht naar plantenintellegentie.
Als je de plant ziet als een wezen dat wel iets meer kan dan zijn leven te slijten op de plek waar die toevallig staat, dan ga je je dingen afvragen die je je eerder nooit afvroeg.
Je kent dat vast ook wel van internet. ‘Ze’ bedenken steeds toepassingen die best logisch zijn, maar waar jij nooit aan gedacht had. Als een computer bijvoorbeeld miljarden tumoren én behandelmethoden kan vergelijken, kan hij al snel beter conclusies trekken dan de behandelend geneesheer. Zou zo’n computer dan ook vogelgeluid en vogelgedrag tot een taal kunnen analyseren? Ja dat kan die, met als gevolg: vogels hebben een taal.
Stel nou dat een plant – een soort van – kan denken… nemen we dan wel goed waar dat hij zijn blad laat vallen als de watertoevoer van de wortels stopt? Of zou het ook kunnen dat een boom blad laat vallen omdat er straks minder opwaartse sapstromen te verwachten zijn? Een beetje vooruitdenken kan geen kwaad toch? Stel je voor, dan zou zo’n boom dus denken?
Als je zo kijkt, dan… kom je er ineens ook achter dat een boom zijn blad niet opent als de zon er ’s morgens op begint te schijnen, maar dat hij aan de oostkant zijn bladactiviteit al opent vóór de zon opkomt en dat hij west nog even dicht blijft. En dat hij de buurboom waarschuwt dat er iemand met een kettingzaag in zijn stam zit. De buurboom kan niet wegrennen, maar wel zijn blad van extra looizuur voorzien zodat hij minder aantrekkelijk wordt.
Pacco Calvo doet in jaren onderzoek de ene na de andere ontdekking en komt tot de conclusie dat planten denken! Het zijn geen groene robots die voorgeprogrammeerd zijn en alleen maar hun taken uitvoeren.
Begonnen we net een beetje te wennen aan het idee dat díeren veel meer denken dan we altijd in de smiezen hadden, dat ze misschien daarom ook wel een moraal hebben, moeten we op naar de volgende stap: dat dat met plánten ook wel eens zo zou kunnen zijn.
Een reden om geen vlees te eten kan zijn omdat je geen denkende dieren wil doden. Maar wat moet je dan eten als planten ook denken? Ik had het daar over met Arjan Postma in de podcast ‘hoe doen andere dieren dat eigenlijk’. Zijn standpunt: de natuur is eten en gegeten worden. Je moet wel, wil je overleven. Lieve natuur is het eerst verloren.
Dat brengt mij naar een bredere gedachte dan vegetariër zijn: alleen maar eten wat goed behandeld is, of dat nou vlees of groente is. Dus alleen maar meer biologisch en natuurlijk.