ProRail test milieuvriendelijke methoden tegen onkruid langs het spoor

Samen met België op zoek naar alternatieven: vloeibare stikstof en elektriciteit

Interessant? Deel het artikel

spoor

ProRail onderzoekt nieuwe manieren om onkruid langs het spoor te bestrijden zonder gebruik van chemische middelen. De spoorbeheerder werkt hiervoor samen met de Belgische tegenhanger Infrabel binnen het internationale project Life-Nature-Rail. Doel is om veilige en milieuvriendelijke alternatieven te vinden voor middelen zoals glyfosaat.

Door Heleen Kommers

Het project richt zich op drie mogelijke technieken: elektrische behandeling, bevriezing met vloeibare stikstof en het inzaaien van traaggroeiend gras in combinatie met een maairobot. ProRail heeft de leiding over het project en voert in Nederland de eerste praktijktests uit.

Doel is om veilige en milieuvriendelijke alternatieven te vinden voor middelen zoals glyfosaat

Onkruid bestrijden met stroom of stikstof

Bij de elektrische methode worden planten geëlektrocuteerd, waardoor de cellen beschadigd raken en de plant afsterft. Een andere test richt zich op het gebruik van vloeibare stikstof, waarbij het onkruid tot extreem lage temperaturen wordt gekoeld. Dat proces vernietigt het plantweefsel, vergelijkbaar met hoe wratten medisch worden behandeld.
Volgens betrokkenen is stikstofgas in deze vorm niet schadelijk voor het milieu, omdat het niet reactief is. Of het ook effectief genoeg is op grote schaal, moet nog blijken uit de testresultaten.

Het project richt zich op drie mogelijke technieken: elektrische behandeling, bevriezing met vloeibare stikstof en het inzaaien van traaggroeiend gras in combinatie met een maairobot

Chemie nog niet helemaal verleden tijd

De huidige praktijk is nog grotendeels afhankelijk van chemische middelen. In België wordt glyfosaat nog twee keer per jaar ingezet via sproeitreinen. Infrabel krijgt daarvoor een tijdelijke ontheffing van de regionale overheden. Volgens de woordvoerder van Infrabel ‘zijn die uitzonderingen nodig om het aantal werkzaamheden in het spoor te beperken en zo de treinen op tijd te laten rijden’.

Op minder gebruikte sporen wordt wel al zoveel mogelijk gekozen voor alternatieve methoden zoals maaien en wieden.
In zowel Nederland als België is het bestrijden van onkruid in en langs het spoor belangrijk voor de veiligheid. Te veel vegetatie kan de stabiliteit van de ballast onder de sporen aantasten en het zicht op seinen verminderen.

De komende jaren moet blijken welke methoden op termijn veilig, effectief én duurzaam genoeg zijn om chemische middelen definitief te vervangen.

Bron: Stad&Groen

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden