Première Sallandse documentaire ‘Thuus Komm’n’ bij Reimink Lemelerveld

Bekijk de documentaire Thuus Komm'n op zaterdagavond 6 januari of zondagmiddag 7 januari 2024 bij Reimink in Lemelerveld.

Interessant? Deel het artikel

reimink 231219 the society foundation

Een film over het leven in een dorp, vriendschap en noaberschap met als rode draad het carnavalsfeest! Heb je zin in een chique feest? Kom dan op 6 januari 2024 naar Reimink te Lemelerveld voor hèt première galafeest vanaf 19.15 tot in de late uurtjes. Doe dan wel je smoking aan en een prachtige jurk want het is een heus galafeest inclusief rode loper, fotomoment en prosecco. Ook zondagmiddag 7 januari ben je van harte welkom (zondag = geen dresscode). Dan start het programma om 13.15 uur en eindigt het gezellige samenzijn om 18.00 uur.

Waarom een documentaire over Carnaval in Lemelerveld?

We vragen het Joey Rozendal, bedenker van de documentaire en regisseur vanuit de stichting The Society Documents Foundation: ‘Ik begreep niet waarom mensen een heel jaar lang bezig konden zijn met het maken van een carnavalswagen voor 3 rondjes om de kerk om hem vervolgens weer af te breken’, daar moet wel meer achter zitten, dacht ik, en dat klopt.

Wat heb je vast willen leggen in de documentaire? “Je voelt in deze documentaire de sfeer van gemeenschapszin. Je voelt het belang van het verenigingsleven en waarom het belangrijk is om dergelijke tradities en evenementen te beschermen en niet alleen naar onszelf uit te kijken, maar naar elkaar. M’n crew en ik volgden 4 Lemelervelders 1,5 jaar lang in voor en tegenspoed.” Wie zijn dat?  “Dat zijn gewone mensen die ieder op hun manier carnaval beleven, een kroegbaas, een juf, een bouwvakker en een electrical engineer”.

Groter dan het dorp

De ambitie van de beginnend maker is enorm. ‘Je nek uitsteken kan zorgen voor frictie maar ook voor dialoog en uiteindelijk voor wederzijds begrip. Door mensen met internationale kennis en ervaring op te nemen in het team denken we landelijke impact te kunnen maken. We zijn erg trots dat Susanne Nijkamp (HBO Game of Thrones, Disney XD) en Ronald Voort (NPO het hoge noorden, In the Interest of the Child) bij ons aangehaakt zijn. Ook het speciaal geschreven lied van Bökkers zal hier aan bijdragen. Zij vertalen hiermee het gevoel van onze streek Salland. Geweldig mooi!’

Verhalen verbinden mensen

De enthousiaste maker vertelt: ‘Ik wil mensen laten voelen hoe het is om onderdeel te zijn van het  Lemelerveldse carnaval’. Een theater tour is het plan en daarbij heeft RTV Oost ook al interesse getoond. Dit verhaal is gelaagd en doordrenkt met sociale thematiek zoals eenzaamheid, gemeenschapszin, vergankelijkheid, beschermen van immaterieel erfgoed en het belang van trots en traditie. Het wegnemen van vooroordelen en eer geven aan hen die anders in de schaduw blijven staan. De vier hoofdpersonen staan symbool voor al die kartrekkers, sfeermakers en vrijwilligers in al die dorpskernen door heel Nederland.

Waarom Thuus komm’n?

Thuis komen na een dag werken, het gevoel van thuis komen als onderdeel van een vereniging en  thuis komen in jouw dorp. Het carnavalsfeest zorgt voor verbinding, herkenning en connectie, dat voelt als thuiskomen, oftewel: ‘thuus komm’n zoals we dat hier in Salland zeggen’.

Immaterieel erfgoed

Het vastleggen van immaterieel erfgoed, zoals het Lemelerveldse carnaval, vindt Joey van groot belang. Voor het behoud van waardevolle cultuur, tradities en gemeenschapszin moet gestreden worden. De gemeente Dalfsen en de Provincie hebben hen financieel gesteund. Daar zijn ze erg blij mee.

Kom jij ook Thuus Komm’n bewonderen in het nieuwe jaar?

Iedereen is welkom om deze documentaire te bekijken.

Boek je ticket van €10,- voor 6 of 7 januari 2024 via deze link

 

Wees er snel bij want vol = vol!

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden