Na de Brexit is de vreemde situatie ontstaan dat nog maar 5 miljoen Ieren en 30.000 Gibraltarezen Engels spreken.Toch is tot nu toe Engels de belangrijkste taal binnen de EU gebleven. Dat moet veranderen, waarbij het Nedersaksisch wel eens de meest interessante optie zou kunnen zijn.
Nadelen Engels
Tot aan de periode Thatcher was Engels een taal die cultureel veel te bieden had. Denk aan muziek, literatuur, films en humor. Na 1990 toen Thatcher vertrok was de Engelsen het lachen wel vergaan en begon de neergang van dit eens zo invloedrijke land. Het werd meer en meer beïnvloed door de Verenigde Staten, waar alles toch veel primitiever is, een enorme devaluatie van de Engelse cultuur en helaas met een verwoestende invloed op de muziek-, literaire-, kunst- en filmwereld rondom onze globe, globalisatie genoemd.
Andere EU talen
Na eerst het Latijn was daarna vanaf de middeleeuwen het Frans altijd de diplomatieke taal bij uitstek, die ook aan alle hoven gesproken werd. Nog steeds is dit zo bij bijvoorbeeld de internationale spoorweg- en postorganisaties. Ook cultureel zit het wel goed. Maar het aantal Franssprekenden in Frankrijk en Zwitserland ( 62 miljoen) in Europa is bij lange na niet zo groot als de 94 miljoen Duitstaligen in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en zelfs nog 77.000 in de Oostkantons van België. Ook de culturele situatie in deze landen is rijk. Politiek wordt het wel moeilijk om voor de EU een keuze te maken tussen deze twee landen met historische gevoeligheden over en weer. Als de schoonheid van de taal doorslaggevend zou moeten zijn, zou het naar mijn mening Italiaans moeten worden. Maar welke keuze dan ook, het zal gekrakeel geven. Dus dan maar een historisch zeer verantwoorde keuze; het Nedersaksisch!
Nedersaksisch
Het Nedersaksisch, ook wel Nederduits genoemd wordt in Nederland nog gesproken in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland (Urk). In Duitsland in de deelstaten Nedersaksen, Bremen, Hamburg, Noordrijn- Westfalen, Sleeswijk- Holstein,Saksen en Thüringen.
Hanzeverbond
Van de 13e tot de 18e eeuw was de Hanze in Europa het meest succesvolle samenwerkingsverband tussen steden in Noordoost Nederland, Vlaanderen, Duitsland, Londen, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, Rusland, Polen en de Baltische Staten. De standaardtaal binnen het hele verbond was het Nedersaksisch, toen dus de belangrijkste taal binnen Europa!

De nieuwe EU
De Hanze was dus min of meer een voorloper van de EU en zou een voorbeeld moeten zijn waarvan we veel kunnen leren. Democratie begint per definitie bij de basis en wanneer gemeenschappen in grotere verbanden ondergebracht worden geeft dat vaak aanleiding tot fricties. Deze kunnen economisch zijn zoals hier in Nederland de stelselmatige benadeling van de provincies verder weg van Den Haag op gebied van bijvoorbeeld uitvoering sociale wetten en infrastructuur. Het meest trieste voorbeeld is het aardgas in Groningen. Tientallen jaren droeg deze provincie in grote mate bij aan de economie, maar is altijd de armste provincie gebleven. Een regio die ook nog eens achterbleef met enorme aardbevingsschade die schandalig afgehandeld wordt. We moeten naar één Europa van regio’s met daarboven een democratische EU regering, die zich alleen moet bezig houden met kaderstellend wetgeving op het gebied van economie, financiële en fiscale wetgeving en defensie. Verder alle financiering en bestuur naar de regio’s. In veel landen zou dit binnenlandse wrijvingen oplossen, denk bijvoorbeeld aan de Vlaams- Waalse kwestie in België, Catalonië in Spanje, Baskenland in Spanje en Frankrijk en Zuid Tirol in Italië. Dit maakt de regio’s ook slagvaardiger. Hier in Overijssel spelen veel zaken die belangrijk zijn in de samenwerking met onze oosterburen.Nu gaat dat nog heel formeel over de schijven provincie- Nederlandse regering- Duitse regering en dan pas buurman deelstaat en dan weer vice versa. Veel te gecompliceerd,wat leidt tot blunders als de Betuwelijn die er al tientallen jaren ligt maar in Duitsland nog steeds een boemeltrein wordt.
Wereldmacht EU
Wanneer we blijven doorrommelen zoals nu gebeurt, zal de EU steeds door andere wereldmachten uit elkaar gespeeld worden. Wij hebben in 1991 een enorme kans gemist om Rusland geleidelijk aan ook bij de EU te betrekken. Onder invloed van de VS hebben we vrijwel alle afspraken die Gorbatsjov en Bush maakten geschonden, waardoor Rusland geïsoleerd raakte. Nu zal het op eigen benen een wereldmacht worden, wat tegen ons zal werken. Een krachtige EU zoals hierboven geschilderd hoeft absoluut niet het einde van het Koninkrijk der Nederlanden te betekenen. Op dit gebied kan de VS wél een voorbeeld zijn: 51 regio’s met een grote autonomie maar naar buiten toe wel één staat.
Op naar een krachtdadig Europa met plat als voertaal!