Oogstgave Stöppelhaene 2024 gaat naar ‘Ik wil boer worden in Oeganda’

Inwoners van district Kibinge in Uganda starten eigen agrarisch onderwijsproject en krijgen daarbij steun via oogstfeest Stöppelhaene in Raalte.

Interessant? Deel het artikel

stoppelhaene oogstgave
Ik wil boer worden

In de westerse wereld staan we er niet bij stil. Omdat onderwijs voor onze jongeren dagelijkse routine is. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat is lang niet overal het geval. Neem het Afrikaanse land Oeganda waar zelfs helemaal geen landbouwonderwijs wordt gegeven. In het district Kibinge hebben inwoners daarom zelf het heft in handen genomen en een agrarisch onderwijsproject opgezet. Het initiatief wordt dit jaar ondersteund door de Oogstgave van Stöppelhaene.

Het onderwijsproject valt onder de verantwoordelijkheid van de Stichting Kinderen van Uganda. Het moet grote groepen kinderen zowel voedsel- als bestaanszekerheid bieden. Op de korte (aanleg schooltuinen, praktisch landbouwonderwijs en volwaardige lunch) én de lange termijn (leer- en werkstages op modelboerderijen en praktische scholing van jongeren in de landbouw).

De gelden uit de Oogstgave 2024, dat de werktitel ‘Ik wil boer worden in Oeganda’ heeft gekregen, betekenen een mooie stimulans voor de lokale bevolking. Al sinds 2012 wordt namelijk hard gewerkt om de leefomstandigheden te verbeteren. Landbouw is een belangrijk fundament, maar klimaatverandering, bodemuitputting en verouderde landbouwmethoden houden de vooruitgang tegen.

Nieuwe schooltuinen

Ook in Kibinge is daarom geëxperimenteerd met duurzame landbouwmethodes en daarmee is de opbrengst sterk gestegen. “Met het geld uit de Oogstgave kunnen we drie nieuwe schooltuinen aanleggen en onderhouden. Ruim 1.500 kinderen krijgen dagelijks een voedzame lunch en ze leren in de praktijk over goede landbouwmethodes”, vertelt projectcoördinator Stephen Kamya die met z’n team verbonden is aan een netwerk bestaande uit veertien scholen, een gezondheidscentrum en agrarische coöperaties.

“We zien de bijdrage vanuit Raalte als een gouden kans de gemeenschapsaanpak verder te versterken.”

Een belangrijk onderdeel van het project is de leer-werkstage. Met de Oogstgave 2024 krijgen honderd jongens en meisjes op deze manier de kans zich verder te ontwikkelen. De tweehonderd jongeren die hen al zijn voorgegaan, krijgen handgereedschap en een training om als loonwerker aan de slag te gaan. De opgedane kennis over duurzame landbouw kunnen ze dan weer delen met de boeren. En dan is de cirkel weer rond!

Oogstgave 2023

Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat de Oogstgave in Afrika terecht komt. In 2023 ging er vanuit Stöppelhaene ruim twintigduizend euro naar het moestuinenproject in het Zuid-Afrikaanse dorp Mulima. Begin dit jaar zijn tien moestuinen aangelegd bij nieuw gebouwde huizen. De mensen aldaar krijgen dus niet alleen een veilig onderdak, maar ook meer voedselzekerheid en een betere, gevarieerde maaltijd op tafel.

Wilke Hop, medewerker van HomePlan, was begin dit jaar ter plekke en toont zich onder de indruk van het resultaat. “De gezinnen zijn ontzettend trots op de verschillende gewassen en de tuinen liggen er netjes bij. Het geeft ons veel voldoening dat we deze manier van werken dankzij de Oogstgave 2023 op grote schaal kunnen voortzetten in Mulima. Het is de bedoeling dat in het najaar opnieuw tien huizen worden gebouwd.”

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.