Monumentale treurbeuk vervangen door een daar verdwenen monument: een muziekkoepel

Marjan Potze uit Heino betreurt de toestand van de treurbeuk in de Hof van Rakhorst. Het is nog maar zeer de vraag of deze weer gezond kan worden en daarom weggehaald moet worden. Als dat zo is, kan het ene monument vervangen worden door een ander monument dat al eerder verdween: een muziekkoepel.

Interessant? Deel het artikel

MuziekkoepelNu

Eerder deze week schreef HierInSalland een artikel over de vreselijk slechte toestand van deze meer dan twee eeuwen oude monumentale treurbeuk, die het waarschijnlijk niet gaat redden. Mocht hij gerooid moeten worden zou op dezelfde plaats een verdwenen monument uit de Hof van Rakhorst weer in ere hersteld kunnen worden: de muziekkoepel die daar tientallen jaren gestaan heeft.

(tekst loopt door onder afbeelding)

© Flip Jonkman

Heino muziekdorp

In Heino zijn veel muzikale initiatieven. Je vindt  in dit dorp een zeer actieve muziekvereniging,  diverse koren en ensembles en muziekmanifestaties als de Muziekestafette en concerten van de Stichting Live Music Heino. Tot enkele jaren geleden bevond zich in de Hof van Rakhorst een muziekkoepel, waarvan het podium tot de herinrichting daarvan een paar jaar geleden bleef bestaan.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

In 2007 werd de Stichting Muziekkoepel Heino opgericht om te komen tot een nieuwe muziekkoepel op de plaats van de oude. De stichting ging voortvarend te werk en kreeg alles in kannen en kruiken: ontwerp, vergunningen en financiering. Het zag ernaar uit dat de koepel er supersnel zou komen. Helaas gooiden enkele bewoners van de nabijgelegen Plataan, een wijk die gebouwd werd toen de muziekkoepel er al heel lang stond, roet in het eten door de door de gemeente verleende vergunning aan te vechten voor de Raad van State en zij in het gelijk gesteld werden op grond van een  woordspelletje. (Is het een muziekkoepel of een muziekkapel) zodat het plan afgeblazen moest worden. Een alternatief in het dorpscentrum was niet te vinden.

Deze oude muziekkoepel bevond zich tegen de tuinen van de Plataan aan, maar wanneer deze op de plaats van de treurbeuk zou komen ligt hij een stuk verder weg en is de kans een stuk kleiner dat de bewoners weer gaan dwarsliggen, zeker omdat daar niet dagelijks concerten zullen zijn.

Het podium van de koepel is pas een paar jaar geleden verwijderd en werd bijvoorbeeld tijdens de Heinose Pompdagen intensief gebruikt. Angst voor hangjongeren lijkt ook niet terecht omdat ook onder de treurbreuk een prachtige grote hangplek is en het daar toch opvallend schoon is.

Het terras van De Baron kijkt er op uit en wordt daardoor levendiger. Ook kan het een mooie ‘hangplek’ voor ouderen worden met wat extra bankjes. Kunnen ze lekker even uitrusten als ze met hun rollatortje door de Hof van Rakhorst  kuieren.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Een oase van rust!

Als de beuk ter ziele gaat kan de gemeente Raalte dat mooi meenemen in hun plannen voor de herinrichting van het centrum van Heino waarmee ze bezig zijn. De plannen liggen nog volledig uitgewerkt klaar, daar kan het niet aan liggen.

De Raaltenaren wilden bij de herinrichting van het centrum graag een fontein die ze inmiddels ook hebben gekregen, dan mag Heino vast wel een muziekkoepel!

De  toenmalige muziektent  in de  Gemeentetuin. (nu Hof van Rakhorst)

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Monumentale treurbeuk vervangen door een daar verdwenen monument: een muziekkoepel”

 1. Avatar

  Niet getreurd
  Niet gezeurd
  Als het dan toch moet
  Maak dan de dood zoet
  Want de een zijn dood
  Is de ander zijn brood:
  Muziek moet “dabei sein”
  Zei magere Hein……

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.