De treurbeuk in Heino is aan het doodgaan… Nu is het een echte treurbeuk

Vorig jaar deed die nog mee om mooiste boom van Nederland te worden. Nu vreet de porseleinzwam hem op. Volgens natuurkenner Arjan Postma betekent dat een onherroepelijk eind aan de beuk.

Interessant? Deel het artikel

treurbeuk

Zondag kregen we van wandelaars die een route van Dwars door Salland liepen al een vraag of die paddenstoelen op de treurbeuk in het centrum van Heino kwaad konden. Gisteren weer een bezorgde vraag: die paddenstoelen op de takken en ook op de hoofdstam, kan dat kwaad?

Ja, dat kan kwaad! Het is de porseleinzwam en die zit daar niet voor niks. Dat betekent dat de beuk ziek, zwak en misselijk is en dat de schimmel daarom vrij spel heeft.

Tv-boswachter Arjan Postma: “Die zwammen zitten al in de hoofdstam. Dat is hoe dan ook het begin van het einde. Behandeling zet geen zoden aan de dijk! Maar ja, zelfs oude bomen gaan een keer dood.” Een boomdeskundige van de gemeente Raalte beaamt dat: als die zwam een keer in de boom zit, is het al te laat en gaat de boom onherroepelijk dood.

Lees hier eerdere HierInSalland artikelen over de treurbeuk

Vragen van D66

Raadslid Niels Folgers van D66 heeft inmiddels vragen aan burgemeester en wethouders gesteld over de beuk. Wat de gemeente er aan kan doen de beuk nog zo lang mogelijk overeind te houden, maar ook of er een onderzoeksprogramma is om dit soort ziektes in een vroeg stadium te ontdekken.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “De treurbeuk in Heino is aan het doodgaan… Nu is het een echte treurbeuk”

  1. Avatar

    Is heel erg jammer maar die dingen gebeuren gewoon.
    Maar misschien kan er te zijner tijd, om het leed wat te verzachten, op die plek iets anders voor terugkomen wat ook verdwenen is en wat ook veel mensen aan het hart ging?
    Bijvoorbeeld een muziekkoepel?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.