Miljarden subsidie voor zonnepanelen op zwakke daken en natuurinclusieve zonneparken

De overheid maakt extra geld vrij om zonnepanelen op zwakke daken mogelijk te maken en om zonneparken zo in te richten dat er rekening met de natuur gehouden wordt.

Interessant? Deel het artikel

Foto zonnepanelen met plant

Om maatregelen te nemen die energie besparen of waarbij je zelf energie opwekt en overstapt naar groene energie ondersteunt de overheid iedereen die stappen maakt flink. Anders dan de verhalen van ‘het is allemaal niet te betalen’, worden maatregelen door die ondersteuning echt haalbaar, zelfs interessant. Zo kun je wel tot de helft van de aanschaf van een warmtepomp terugkrijgen en worden ook isolatie en zonnepanelen flink ondersteund. Dat gaat via de ISDE, de investeringssubsidie op duurzame energie.

Er liggen miljarden klaar voor mensen die maatregelen treffen. De kosten die je níet vergoed krijgt verdienen zich doorgaans terug op een lagere energierekening. Dus als je wat geld overhebt is beleggen in je eigen duurzaamheid heel rendabel. Als je geld in de vorm van zonnepanelen op je dak legt rendeert dat een heel stuk beter dan wanneer je dat geld in diezelfde tijd op de bank zet. Na een jaar of vijf is die investering zelfs helemaal afgeschreven en maak je puur winst door eigen energie te gebruiken. Isoleren bespaart energie, verhoogt je wooncomfort en je huis krijgt meer waarde.

Minister Jetten (D66) heeft vanaf september de beschikbare subsidie verhoogd tot 11,5 miljard per jaar. Met de extra miljarden wil hij de overstap naar groene stroom nog sneller laten verlopen. Want hoe sneller we van de fossiele brandstof af zijn, hoe schoner de lucht die we inademen en hoe eerder we de klimaatverandering een halt toeroepen. Die extra miljarden worden gebruikt voor lichtere zonnepanelen en zonneparken op land met oog voor biodiversiteit.

Lichtere zonnepanelen zorgen er voor dat daken die de panelen van nu nog niet aankunnen vanwege de dakconstructie straks wel vol gelegd kunnen worden. Maar ook het versterken van de dakconstructie valt straks onder de subsidieregeling. Oudere huizen komen dan ook in aanmerking en – nog belangrijker – veel daken van bedrijfspanden ook. Grote bedrijfspanden zijn heel lucratief voor zonnepanelen. De eigenaar kan dan een soort energieproducent worden. Buurtbewoners kunnen ook met z’n allen zulke daken adopteren.

Zonneparken worden ook steeds biodiverser aangelegd. Het schijnt voor boerengrond sowieso wel goed te zijn als die af en toe niet gebruikt wordt, omdat er dan geen stikstof of bestrijdingsmiddel op gegooid wordt, maar de parken worden ook steeds meer aangelegd op een manier dat flora en fauna er beter van worden.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.