Met open oog: Sneeuwklokjes

't Is nog winter, maar je voelt dat de lente er aan zit te komen. Het sneeuwklokje bewijst dat dat ook zo is. Diny Heidenrijk dook in de naamgeving van het klokje. Er zijn diverse legendes over!

Interessant? Deel het artikel

sneeuwklokjes met open oog 210201
Foto:Diny Heidenrijk

Elk jaar weer kijk ik uit naar een teken van leven in de tuin wanneer de feestdagen voorbij zijn en het nieuwe jaar is begonnen. En wat voor weer het ook is, het eerste bloempje dat ik zie bloeien is het sneeuwklokje. Of het nu koud is of dat er sneeuw ligt dit tere bloemetje steekt als eerste zijn kopje boven de aarde in mijn tuin uit.

Er zijn meerdere legendes over het sneeuwklokje.

Volgens een Vlaamse legende komt het sneeuwklokje zo aan zijn naam: toen het eerste sneeuwklokje zijn bloemblaadjes opende lag er nog sneeuw omdat Koning Winter er nog was terwijl Koning Lente al in aantocht was… Beiden wilden ze het bloempje een naam geven en Koning Winter zei dat het bloemetje Sneeuwbloem moest heten omdat het al bloeide in zijn seizoen en in zijn ijskoude weer zo wit als sneeuw was geworden. Koning Lente pakte het af en noemde hem Lenteklokje omdat het de lente aankondigde en er in zijn warmte groene puntjes op waren verschenen. Daarop besloten de twee koningen dat ze ieder de helft van de naam aan het plantje zouden geven en zo heette het bloemetje voortaan sneeuwklokje.  Een bloem die in de winter groeit en de lente aankondigt.

Een Duits sprookje gaat als volgt: in het begin had God alles geschapen en een kleur gegeven behalve de sneeuw. “Jij dekt toch alles toe”, zei God, “en dus zoek je zelf maar een kleur”. De sneeuw vroeg aan het gras om zijn groene kleur te delen maar dat gras weigerde. De rode roos, de gele zonnebloem, de blauwe lucht, de bruine aarde, het paarse viooltje, niemand wilde z’n kleur afstaan. Toen kwam de sneeuw bij het witte sneeuwklokje en zei: ‘Als niemand mij een kleur geeft zal het met mij net zo gaan als met de wind. Die is altijd boos omdat niemand hem kan zien”. Het sneeuwklokje kreeg medelijden en gaf haar witte kleur aan de sneeuw. Daarom werd de sneeuw de vijand van alle bloemen behalve van het sneeuwklokje dat dus zelfs al in de winter kan beginnen met bloeien…

Hoe mooi zijn deze verhalen over zo’n klein rank klokje dat dapper en ook dit jaar al in januari weer fier stond te bloeien in mijn tuin en waar ik telkens weer helemaal blij van wordt. Een bloemetje dat hoop geeft op mooie warmere dagen. Een bloempje dat de lente en een nieuw begin aankondigt.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.