Met open oog: Mijn naam is haas

Wanneer Diny Heidenrijk door ons mooie buitengebied fietst, komt ze nog wel eens een haas tegen. Althans, echt tegen komen is maar van korte duur want zo gauw een haas mensen in de smiezen krijgt kiest hij het hazenpad.

Interessant? Deel het artikel

Haas, hazenHaas, hazen
Foto: Diny Heidenrijk

Vroeg in het voorjaar wanneer de landerijen nog kaal zijn zie je ze wel rennen over het veld maar als het gras weer wat langer is heeft een haas het makkelijker om zich te verstoppen. Bij onraad drukt hij zich plat tegen de grond, met zijn lange oren (lepels genoemd) tegen zijn lijf. Op een akker en op zandgrond zijn ze dan door hun schutkleur totaal onzichtbaar. Soms vind ik het echter sufferds want kom je dichterbij dan springen ze toch opeens op en rennen er al zigzaggend van door. Als ze nou waren blijven zitten had ik ze niet eens opgemerkt! Angsthazen zijn het. Ze kunnen wel 70 km per uur halen. En zo is het best een ding om ze mooi op de foto te krijgen: het gebeurt gewoon te onverwacht en te snel…

Het nest van een haas heet een leger, een ondiep kuiltje in het open veld, een weiland of ergens onder begroeiing. Ik was een keer op pad in de uiterwaarden langs de IJssel met een natuurgids toen er opeens een haas vlak voor onze voeten wegsprong. Toen ik naar beneden keek was ik compleet verrast want daar lag een jong haasje en daarnaast een pas geboren jong dat nog in de vliezen zat! Och heden, we hadden de moerhaas waarschijnlijk gestoord tijdens haar bevalling. Vandaar dat ze zo lang was blijven zitten! Nu gingen wij op onze beurt er als een haas van door en hoopten dat het moederdier snel terug zou komen.

Wanneer de paartijd (rammeltijd) aanbreekt in december/januari gaan de mannetjes (rammelaars) op zoek naar een vrouwtje (moertje). De rammelaars houden hele kickboks gevechten met elkaar en doen haasje-over om indruk te maken op een vrouwtje dat daarna wegrent en het mannetje dat het langst achter haar aankomt mag met haar paren. Want ze wil een sterke stoere partner zodat haar jongen ook een goede levenskans zullen hebben.

Hazen zijn planteneters en houden van kruidenrijk grasland, knollen, kruiden, twijgen, zaden, wortels, paardenbloemen, klaver. Maar hij lust ook appels, bessen, paddenstoelen, schors en landbouwgewassen. Hij wordt dus als schadelijk ervaren en men jaagt van oudsher al op hem.  Maar het hazen aantal daalt ook door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de intensieve landbouw. Hij is dus jammer genoeg nog wel eens het haasje…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden