Met open oog: Haantje de voorste | Met fotogalerij

Diny Heidenrijk kwam onverwacht een fazant tegen, een mannetje, dus met die felle kleuren. Gelukkig had ze haar fototoestel bij zich!

Interessant? Deel het artikel

fazant
Foto: Diny Heidenrijk

“Stop“, roep ik en mijn fotomaatje trapt op de rem. “Een klein eindje terug”, duid ik, want ik denk iets interessants te hebben gezien. Inderdaad: op een pas geploegde akker zien we een fazantenhaan rond lopen. Hup, autoraampjes open, telelens in de aanslag en afwachten wat er wellicht gebeurt…

De fazant let niet echt op ons of hij trekt zich niets van ons aan. Hij kijkt even schuin naar achteren maar wij zijn blijkbaar gewoon lucht voor hem. Meneer loopt daar trots te paraderen lijkt het ons toe. Wat is dat dier prachtig gekleurd zo in lentedracht, echt op z’n mooist! Zie die wangkwabben: bloedrood knallen ze eruit, en dan die lange staartveren… Zijn lijf is warm oranje bruin en de overgang naar z’n kop steekt er met groenblauw fel tegen af.

Hé let op, opeens rekt hij zich uit, gooit zijn kop omhoog en begint driftig te  fladderen met zijn vleugels. Dit herhaalt zich enkele keren en wij, als openbaar publiek, beginnen bijna te applaudisseren voor zijn one-man-show! We kijken rond of er nog meer toeschouwers zijn maar zien zo op het eerste oog niemand.  Maar misschien zit er wel een fazanten hennetje in het naast gelegen weiland kritisch de gedragingen van deze haan te bekijken… Laat ze zich verleiden of moet hij zich nog meer inspannen? Waarschijnlijk is hij dus op liefdes pad en probeert hij indruk te maken op een vrouwtje dat, in ieder geval voor ons, onzichtbaar is in het hoge gras. Het is tenslotte wel lente… en love is in the air alom…

Mij doet het ook denken aan een oud kinderversje:
Haantje de voorste schudt zijn kop,
zet zijn kam en veren op,
opent zijn snavel,
even nog schrapen arggg…,
nu komt het, nu:
kukelekuuuuuu!’

Deze fazantenman roept dan wel geen kukeleku maar steelt wel de show op dit moment. Opeens slaakt hij een rauwe kreet, vliegt half op en landt wat verder op de akker en staat daarna weer stevig met beide poten op de grond. De voorstelling is schijnbaar afgelopen want hij loopt nu rustig wat heen en weer. Na nog even te hebben toegekeken gunnen we hem echter weer z’n privacy en rijden verder het Lierderbroek in.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant