Met open oog, en toch ‘ik zie ik zie’…

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Er staan drie auto’s langs het water onder aan de dijk en er staan een paar mannen met fototoestellen. “Daar is vast wat te zien” zegt Diny Heidenrijk, dus tijdens onze wekelijke natuurbeleving stopt ze resoluut. om dat eens beter te kijken. “Wij zijn nieuwsgierig, dus hup ook onze auto aan de kant en poolshoogte nemen.”

Door Diny Heidenrijk

Daar aan de overkant van de sloot tussen het riet staat een roerdomp vertellen ze. Een roerdomp! Die heb ik nog nooit in het wild gespot… Gauw, gauw de fotoapparatuur gepakt en naast een van die andere fotografen de boel opgesteld. En nu maar focussen op de dikke bruine rietkraag langs het water.

De roerdomp is een reigersoort die zich voornamelijk ophoudt in dichte rietvelden langs de waterkant, in moerassige gebieden. Daar langs de oevers zoekt hij zijn voedsel zoals vissen, kikkers, waterinsecten.

Na een hele poos te hebben getuurd en rietstengel voor rietstengel te hebben gescand met de ogen zien we nog steeds geen roerdomp… Meerdere keren wijzen de mannen ons aan waar we moeten kijken maar dat beest blijft vooralsnog onzichtbaar…. Tot ik eindelijk doorheb hoe ik moet kijken en zie dat die roerdomp in feite deel is van het geheel. Hij heeft niet voor niets de naam van meester in het camoufleren! Jonge jonge wat een schitterende schutkleuren, en door zijn ‘paalhouding’ gaat hij geheel op in zijn omgeving! Jammer genoeg begint het mistig te worden en vervaagt de omgeving. Het is ook al ver in de namiddag en we krijgen die dag geen kans meer op betere foto’s.

Wanneer ik echter dit voorjaar de gelegenheid krijg om met een gids een roerdomp te gaan observeren grijp ik die met beide handen aan. Vanuit een schuiltentje moeten we (’s morgens heel vroeg) lange tijd geduld oefenen maar dat wordt dik beloond. Hoor, het lijkt wel het doffe geluid van een misthoorn: ‘hoemp hoemp, hoemp’. Er zijn roerdompen in de buurt en ze zijn aan het hoempen (roepen)! Wat later duikt er opeens een vogel op tussen het hoge gras! Hij komt een eindje uit de dekking van het riet! Hij rekt zich uit en staat in de paalhouding als een standbeeld in het gras. Nu valt hij wel op, een bruine vogel in het groene gras. Dan duikt hij in elkaar, inhaleert een paar happen lucht, beweegt zijn lijf op en neer en dan klinkt het: hoemp hoemp hoemp. Daarna verdwijnt hij weer tussen het riet. Wauw ik heb opnieuw die mistery quest gezien!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.