Met open oog: Duivels eieren

Wat ik nu toch zie hier midden in het bos...??? Zo begint Diny Heidenrijk haar wekelijkse column. Onder de foto lees je de rest van een verhaal dat helemaal bij deze herfst past.

Interessant? Deel het artikel

Schermafbeelding 2022-10-12 om 13.17.45

Wat ik nu toch zie hier midden in het bos…??? Er liggen een paar eieren op het mos! Hoe zouden die hier komen? Wie heeft die daar gelegd? Ik kan me niet voorstellen dat de scharrelkippen van een boer hier ergens uit de buurt zover de hort op gaan om op deze plek in het bos eieren te leggen…

Wanneer ik eens om me heen kijk naar de bosbodem zie ik er nog een paar en wanneer ik die van dichtbij nog eens beter bestudeer bedenk ik me dat het misschien wel een soort paddenstoel zou kunnen zijn. Een van die eieren heeft namelijk een scheur in het vel en daaronder zie ik iets wits en slijmerigs. Tegelijkertijd komt er een heel erg vies luchtje in mijn neus en zie ik iets verder naast een omgevallen boomstam een grote stinkzwam staan meuren tussen de afgevallen bladeren. Poeh zeg, die naam is wel heel toepasselijk, snel een paar foto’s  maken en wegwezen dan maar….

De hoed heeft een glimmende grijsgroenige slijmlaag waar vliegen rondom zwermen die schijnbaar op de stank afkomen. Getver, het lijkt wel of er een kadaver ligt te rotten. In die slijmlaag zitten de sporen van deze stinkerd en die worden zo door bezoekende vliegen en kevers verspreid.

Blijkbaar komen er dus stinkzwammen uit die witte ‘eieren’… Nooit eerder opgemerkt! Wanneer ik thuis via google ga uitzoeken hoe dat zit lees ik dat men ze vroeger uit bijgeloof hekseneieren of duivelseieren noemde. Zo’n stinkzwam ‘legt’ zomaar plotseling eieren en daaruit komt dan de paddenstoel tevoorschijn. Dat gebeurt binnen een paar uur. Als alle sporen weg zijn heeft de paddenstoel een witte hoed gekregen en sterft snel af. Dit hele proces verloopt binnen 24 uur en dan is de stinkzwam weer net zo plotseling verdwenen als hij opkwam. Dat plotselinge, dat onverklaarbare… vandaar dat men vroeger dacht dat de duivel deze eieren daar zou hebben neergelegd.

Omdat de stinkzwam zo’n enorme vieze geur verspreidt zou je eigenlijk denken dat hij zeker niet eetbaar is maar het tegendeel is waar lees ik op internet. Het ei en de jonge steel van de paddenstoel kun je heel goed eten…. Nou, dan moet je in dit geval wel op de juiste tijd op de juiste plaats zijn….en liefst met een wasknijper op je neus!

Maar ik koop toch liever een bakje champignons of oesterzwammen in de supermarkt hoor.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.