Met open oog: Druktemakers

Voorjaar, bijna mei. Tja, dan weet je dat vogels het druk hebben. Diny Heidenrijk zette haar lens daarom dit keer op die 'druktemakers'.

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk

Op het ogenblik zijn alle vogels geweldig druk: voorjaar dus broedtijd. Ik zie in mijn tuin dat al twee nestkastjes in gebruik zijn genomen door pimpelmeesjes die met strootjes, haartjes en mos aan- en afvliegen.

Vanmorgen viel mijn oog op een vrouwtjes merel; ze vloog langs met blaadjes in haar snavel richting de pergola waar omheen een gouden regen zich kronkelt. Toen ik er op ging letten zag ik haar tig keer heen en weer gaan van pergola naar beukenhaag waar ze de dorre blaadjes aftrok. Haar nest krijgt dus een bruine wandbekleding.

Meneer merel zat boven in de prunus toe te kijken. Op de uitkijk? Dit lijkt hun derde poging om ergens in onze tuin een nest te maken. Als het dit keer wel lukt wordt het zeker weer duiken als we met mooi weer de komende tijd op het terras kunnen zitten…  Maar niet alleen wij, ook andere vogels kunnen die merels in weg zitten. De gaaien, echte rovers, tuk op andermans eieren en jonge vogeltjes, worden angstvallig in de gaten gehouden. Regelmatig vindt er een achtervolging plaats met het nodige geluid en vleugelgefladder wanneer de gaaien te dicht in de buurt van het merelnest  komen volgens de nijvere nestbouwers. Druktemakers!

Het roodborstje houdt zich verdacht veel op rondom het schuurtje en de heggemus schijnt de klimop te gaan kiezen als nestelplaats dit jaar.

Op de Wilpse klei hadden we vorig jaar een mooie ontmoeting met een grutto moeder met haar jongen. We liepen een eindje te wandelen over de dijk en zagen in een grote waterplas in de uiterwaarden een aantal grutto’s. Ze waren duidelijk aan het foerageren langs de oevers en zo nu en dan vlogen ze op met hun kenmerkende geluid “utto, utto” en maakten een rondje boven de graslanden om dan weer neer te strijken. We bleven een poosje staan kijken maar toen begon er opeens een grutto al roepend laag over ons heen te vliegen en landde daarna een eindje verder op het pad. Daar dribbelde hij heen en weer voor ons uit, telkens omkijkend alsof hij ons wilde verleiden om achter hem aan te gaan…?

Wat bleek: vlak naast ons liep zijn vrouwtje met wat kuikens in het hoge gras!  Hij wilde ons daar dus weg hebben bij zijn gezinnetje. Zo nu en dan kwamen de jongen even uit de bescherming van het lange gras, jagend achter een insect aan maar meteen rekte de moedervogel zich uit, begon geluiden te maken en verdwenen de kuikens weer in de dichte begroeiing. Hoe alert en zorgzaam zijn ouder vogels voor hun kroost! We zijn gauw een eindje doorgelopen om ze hun rust te gunnen.

Voorjaar: broedtijd en druktemakers!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden