Al in de herfst kwamen ze boven de grond maar ze maakten toen alleen van die lange dunne groene sprieten. Na de winter speel ik voor kapper en worden ze bijgeknipt: de blauwe druifjes. Alle energie moet dan naar de vorming van die mooie blauwe bloemetjes gaan die anders niet zouden opvallen tussen al dat warrige groen. De kleine bloemknoppen zijn al zichtbaar onderin tussen die nu gekortwiekte sprietjes.
Het is niet gek dat ze blauwe druifjes heten als je aan die blauwe bloementrosjes denkt. Maar ze smaken niet zo lekker als druiven, in tegendeel ze zijn zelfs giftig! Gelukkig ruiken ze wel heerlijk en trekken daarom heel veel bijen en hommels aan die op die muskus geur afkomen.
Die hommels en bijen zoemen bij zonnig weer al een paar weken rondom de krokussen die al weer een beetje op hun retour zijn net als de sneeuwklokjes. In onze tuin is het in de lente altijd bal, bloembollenbal. Dat komt omdat we er elk najaar heel veel planten en een aantal soorten vermeerderen zichzelf ook nog eens. Overal komen er bolletjes op die ik daar nooit heb gepoot en dus ben ik steeds opnieuw aangenaam verrast.
Het leuke is dat ze niet allemaal tegelijk bloeien want eerst komen de gele winterakonieten, op de voet gevolgd door de sneeuwklokjes. Dan de blauwe druifjes, de irisjes, de narcissen, de lenteklokjes en de hyacinten. En als die het zo’n beetje laten afweten is het de beurt van de kievitsbloemen en de tulpen om in de picture te gaan staan. Heel opvallend aanwezig zijn tegen die tijd ook altijd de forse paarse uienbollen die overal boven uit steken.
Tegenwoordig kun je overal bloembollen kopen. Op markten en in winkels zijn de bollen, al dan niet al geplant in mandjes en schalen te kust en te keur te koop. Maar dat was vroeger wel anders. In ons land groeiden eigenlijk geen bloembollen. Ook onze veelbezongen en beroemde ‘tulpen uit Amsterdam’ kwamen hier helemaal niet voor. De tulp komt van oorsprong uit Turkije. Clusius, een hoogleraar uit Leiden kreeg de eerste tulpen via een ambassadeur cadeau van de sultan uit Turkije omdat hij veel onderzoek deed naar bloemen en kruiden. Hij plantte die eerste tulpen in de tuin van de universiteit. Het werd toen een rage onder rijke mensen om met zulke bijzondere en heel erg kostbare planten in hun tuinen te pronken.
Gelukkig zijn de prijzen in de loop van de eeuwen flink gezakt en zo komen ook wij gewone mensen vandaag de dag aan onze tulpen en andere voorjaarsbollen!