Er zijn allerlei vlindersoorten die ik hier in Salland heb gespot. Meestal is het niet zo moeilijk om ze te benoemen maar soms valt dat behoorlijk tegen. Vooral wanneer het om blauwtjes gaat. Er zijn namelijk veel verschillende blauwtjes. Zoals: beekblauwtje, pimpernelblauwtje, klaverblauwtje, veenbesblauwtje, tijmblauwtje en meer… Het zijn op de eerste plaats heel kleine vlindertjes en ze lijken veel op elkaar. Dan heb je ook nog de verschillen tussen een mannetje en vrouwtje…
Op het eerste gezicht denk ik een mannetje van het icarus blauwtje te hebben gezien maar wanneer het beestje dan zijn vleugeltjes spreidt en ik de bruine binnenkant ziet lijkt het een vrouwtje van dit vlindertje te zijn. Maar pas op, als ik de buitenkant van de vleugel nóg beter bekijk blijkt het toch een bruin blauwtje te zijn want die vertoont een soort wit ‘hockeystick’ tekentje. Je moet het maar weten!
Op het Boetelerveld ben ik de heideblauwtjes tegen gekomen. Ook van die piepkleine vlindertjes die de erica heide opzoeken. Eerst loop je daar rond en denk je dat ze er niet zijn maar wanneer je een poosje rustig op dezelfde plek blijft staan en de heidepolletjes goed in de gaten houdt dan pas valt je oog op een vlindertje. Zie je er eerst eentje, na verloop van tijd merk je dat het er heel veel zijn…
Met een beetje geluk en geduld kun je ook op plekken waar de blauwe gentiaan bloeit (Boetelerveld en het Luttenbergerven) het gentiaanblauwtje tegenkomen. Nog zo’n kleine en zeldzame vlindersoort. Dit vlindertje legt op deze prachtige bloem haar eitjes.
In mijn tuin fladderen boomblauwtjes rond en zij hebben op hun beurt een voorkeur voor klimop. Om al deze blauwtjes op de gevoelige plaat vast te leggen heb je veel geduld en geluk nodig want op de eerste plaats zijn het erg kleine fladderaars en daarnaast zijn het allemaal adhd typetjes die praktisch geen moment stil zitten overdag, als je ze al spot.
Soms moet je dan vroeg het bed uit om het veld in te gaan wanneer de vlindertjes nog nat van de dauw zijn en eerst moeten drogen en opwarmen voordat ze kunnen vliegen. Als vlinderaar moet je dat er voor over hebben maar het loont de moeite want het is echt genieten, zeker als je daarna met een paar mooi geslaagde foto’s thuis komt!