Met open oog: Beestjes in het bos

Herfst. Dus paddenstoelen! Met open oog toog Diny Heidenrijk daarom het bos in, gewapend met fototoestel, om daar mooie opnames van te maken. Thema dit jaar? De suillia. Huh? Nooit van gehoord.

Interessant? Deel het artikel

paddenstoel 220928
Foto: Diny Heidenrijk

In de nazomer begint het bij mij weer te kriebelen want het paddenstoelen seizoen is in aantocht! Paddenstoelen zijn er eigenlijk het hele jaar wel maar in de herfst zijn de meeste soorten te zien. Uit voorpret bekijk ik alvast wat herfstfoto’s in mijn archief en dan valt me iets op. Op meerdere foto’s staan kleine beestjes die zich op de hoed van paddenstoelen blijkbaar heel senang voelen…

Het is steeds hetzelfde soort vliegachtige beestje. Opzoeken dus wat dat voor een beestje is en wat die daar doet. Het blijkt een suillia te zijn:  huh? nooit van gehoord. Het is blijkbaar een afvalvlieg. Dat is dus een van de 120.000 soorten vliegen die er op de wereld rondvliegen…  Deze afvalvlieg voedt zich met plantaardig voedsel en paddenstoelen. Nou dat weet ik dan ook weer. Hij hoort dus bij de opruimers van het bos. Mooi laten zitten en zijn gang laten gaan dan maar.

Je loopt vaak ergens ongemerkt langs terwijl allerlei verborgen leven zich blijkbaar pal onder je neus afspeelt. Met macrofotografie gaat er gewoon een heel andere nieuwe wereld voor je open.

En dat is dus nu ook zo met die afvalvlieg. Dan lees ik dat er wel 120.000 soorten van die lastige insecten zijn en ga ik na hoeveel ik er daarvan ken. Nou de huisvlieg natuurlijk waar ik achteraan loop met een vliegenmepper. Dan de strontvlieg waarvan de naam eigenlijk al genoeg zegt over dit beestje. De bromvlieg of vleesvlieg, ook al zo’n vieze afvalvreter voor ons gevoel. In de keuken erger ik me ’s zomers aan die kleine fruitvliegjes die me dwingen alles op te ruimen waar maar iets van suiker in zit en rijp fruit snel op te eten.

Een ander familielid, de daas, is een echte bijter en daar heb ik al een paar keer pijnlijk kennis mee gemaakt. Dat is dus echt geen lieverdje. Je ziet ze ook vaak zwermen in de buurt van paarden. Horzels echter schijnen niet te kunnen steken maar hebben wel de naam van lastig insect omdat ze eitjes leggen in de huid van zoogdieren.  En als laatste soort waar ik wel eens over gehoord heb is de clustervlieg. Die houden blijkbaar van gezelligheid want zij komen in hele wolken voor die soms in spouwmuren van een huis overwinteren. Al met al zijn het misschien soms nuttige opruimbeestjes maar ik vind het eerlijk gezegd hinderlijke irritante dingen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.