Maarten van Rootselaar: Dromen over iets inslikken (2)

Droomcoach Maarten van Rootselaar gaat nogmaals dieper in op dromen waarin men iets inslikt.

Interessant? Deel het artikel

maarten van R 230920 rotonde

In mijn vorige bijdrage schreef ik over een vrouw, die droomde dat zij iets inslikte. Terwijl ik op internet naar een bijpassende afbeelding zocht, viel het mij op hoeveel verschillende betekenissen op internet aan zo’n droom worden toegekend. Betekenissen die elkaar ook tegenspreken: wat moet je dan geloven? Alsof je op een rotonde heel verschillende kanten wordt opgestuurd.

Mijn ervaring is dat een droom op meerdere lagen een betekenis kan hebben: de droom kan gaan over iets dat je onlangs hebt meegemaakt. Of een droom kan iets aan het licht brengen, wat je overdag moeilijk vindt om onder ogen te zien. Of een droom kan je een advies geven, wanneer je voor een grote keuze staat in je leven. Wezenlijk is echter dat de dromer zelf mee doet in het zoeken naar een betekenis van een droom. En dat is precies wat ik mis bij de stellige interpretaties die ik op internet vind. Daar wordt jou door een ander verteld wat je droom betekent – zo werkt het echt niet!

Mijn advies is dan ook: ga niet af op betekenissen die je op internet vindt, of in een droom encyclopedie leest. Een zelfde droombeeld kan voor verschillende dromers een heel andere betekenis hebben. Ook als je geen ervaring hebt in het onderzoeken van je dromen, vertel je droom aan een naaste, iemand die jij vertrouwt en kijk dan samen wat het verhaal achter de droombeelden kan zijn.

Wanneer je luistert naar de droom van een ander, schakel dan je eigen denken uit, over wat de droom zou kunnen betekenen. Want jouw denken helpt hier niet! Een eenvoudige manier, die ik leerde op de droomopleiding bij het ITIP, en die iedereen kan toepassen is als volgt:

  • Luister nieuwsgierig en zonder oordeel naar de droom van een ander;
  • Zoek samen een droombeeld in de droom waar voor de dromer veel energie op zit;
  • Wat zijn de associaties van de dromer bij dat droombeeld: gedachten en gevoelens;
  • Welke associaties heb je als luisteraar: ook uitdrukkingen en verhalen bij dat beeld;
  • De dromer kiest tenslotte uit alle genoemde associaties datgene, wat voor de dromer het meest treffend is.

Vaak kom je zo op een laag onder de concrete droombeelden uit. De dromer komt dan in contact met waar de droom voor haar of hem over gaat.

Toen ik na mijn droomopleiding dit werk begon als ‘droombegeleider’ vond ik van mij zelf dat ik toch wel moest weten waar de droom van een ander over ging. Ik had er tenslotte voor geleerd. Met die verwachting zette ik mij zelf echter helemaal klem. Als nu iemand zijn of haar droom vertelt, zeg ik het regelmatig hardop dat ik geen idee heb waar de droom over gaat. En anders denk ik dat wel. Het geeft mij de ruimte om op een andere manier naar de droom te luisteren.

Ik stem mij zo volledig mogelijk af op degene die een droom vertelt. Alle gedachten die opkomen laat ik ook weer los. Ik let op de intonatie: krijgen sommige woorden een extra nadruk? Nieuwsgierig luister ik, terwijl ik al mijn antennes opzet: zie ik een beweging in de houding van de ander tijdens het vertellen? Voel ik iets in mijn eigen lichaam als reactie op de droom die wordt verteld? Waar word ik geraakt tijdens het vertellen van de droom?

Zo werd ik de vorige keer geraakt door de beweging van haar hand, terwijl zij haar droom vertelde. Alsof haar hand de kern van haar droom liet zien. Zij vertelde wat zij wist van haar zelf: in haar droom slikte zij telkens iets in. Haar hand liet een achteloos gebaar zien. Het inslikken was geen bewuste keuze, maar telkens iets dat haar overkwam.

Die achteloze beweging van haar hand vormde voor mij een dun lijntje naar een mogelijke betekenis van haar droom. Die lijn volgend stelde ik haar open vragen en zo kwamen we al snel op een diepere laag: het inslikken was een metafoor voor het geen grenzen kunnen stellen naar anderen, het overal beschikbaar willen zijn voor anderen: zij ‘slikte alles in’ wat vanuit haar omgeving op haar af kwam. Toen we op die diepere laag waren aangekomen vroeg ik haar of zij dit als thema herkende in haar leven, waarop zei volmondig ‘ja’ zei. Nu ze dit bewust onder ogen kan zien, krijgt zij ook zicht op wat zij overdag anders kan gaan doen.

Regelmatig word ik geraakt door een fragment uit de droom en zie ik een lijntje om samen verder te onderzoeken. Meermalen ook herkent de dromer het niet. Dan laat ik het direct los. Misschien raakte het iets dat in mijn leven speelt, maar voor dat moment is het niet van belang. En dan zoeken we samen verder.

Bijna altijd komen we zo op een diepere laag uit, over wat de droom wil laten zien.

Telkens weer vind ik het fascinerend, zoals een droom beelden gebruikt om iets van een thema zichtbaar te maken aan de dromer, een thema dat overdag aan de orde is.

 

Website Maarten van Rootselaar

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.