Leonieke Kruit hoort de mussische taal in de achtertuin

Leonieke Kruit wil met de mussen in de tuin kunnen communiceren.

Interessant? Deel het artikel

pixabay

Ook als het koud is, zet ik toch het raam in de keuken op een kier als ik ’s avonds ga koken. Iedere keer ben ik weer verbaasd hoeveel geluiden je opeens hoort, hoe klein de kier ook is. Ik hoor een taal, die ik niet kan verstaan. Ik zou willen, dat er een app was, die dit voor mij kon vertalen. Ik ben bang, dat niemand dat kan.

 

Iedere avond komen alle mussen van de omgeving samen om in de pergola de nacht door te brengen. Vooraf wordt blijkbaar de afgelopen dag besproken. De pergola is dicht begroeid, dus ik zie nauwelijks een mus, al zitten er tientallen, misschien wel honderd. Er groeit klimop, klimroos, kamperfoelie en nog een paar soorten, alles door elkaar. Klimop behoudt ook ’s winters zijn blad, dus dat geeft een uitstekende schuilmogelijkheid. Binnen hoor ik dat ze een uitgebreide vocabulaire hebben, soms opgewonden, zelden ruzie, altijd welluidend en vrolijk. Ooit was dit een heel normaal geluid, overal, altijd. Maar nu is het zeldzaam geworden.

Ik laat een deksel van een pan vallen op de betegelde vloer van de keuken. Retterdekletterdeklet. Opeens is het buiten stil. Ik kijk, zelf geschrokken van het geluid, uit het raam en zie een kopje van een mannetjesmus naar binnen kijken tussen de bladeren van een klimop door, ik zou haast zeggen: geschrokken naar binnen kijken. Maar snel daarna hervatten ze hun eindeloze vertellingen. Ik doe er niet toe, ook al hebben wij die mooie woonplek voor de mussen gemaakt door al die klimplanten aan de pergola te laten groeien.

Ik zie onderweg veel pergola’s, maar de meeste zijn leeg, alsof het houten staketsel het doel op zich is. Mooie pergola, maar geen planten. Heeft u toevallig ook zo’n lege pergola? Zet er eens iets tegenaan. Wellicht is een mooi dagelijks concert uw beloning.

Als het bijna donker is, begint opeens een Vlaamse gaai te schreeuwen. Meteen is het stil en meestal blijft het daarna stil. Als het nóg donkerder is, sluiten een paar merels de dag af.

En ik zoek op de computer naar een tot nog toe onbekende taal, die ik graag zou leren en vertalen:

Het Mussisch.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.