Leonieke Kruit: de One-Two-Step-methode

Interessant? Deel het artikel

roundup

“Wat zeg je? Mogen jullie in Nederland nog Roundup gebruiken?” Zuid Afrikaanse medereizigers in de trein keken Leonieke Kruit uit Wijhe vol ongeloof aan.

Door Leonieke Kruit, op verzoek van Salland Zoemt

Ik ging voor een weekje naar Duitsland, met de trein. In Arnhem stapte ik op de trein naar Frankfurt. Het was een gereserveerde plaats en de plaats naast mij was al bezet. Ik bleek in een klein gezelschap te zitten van buitenlanders, die in de trein steeds met elkaar praatten. Het is altijd leuk om te raden om welke taal het gaat, maar in dit geval kwam ik daar niet uit. Het was geen Slavische taal, geen Romaanse taal enz. En ook aan het uiterlijk van de leden van het gezelschap was niets te herkennen van een nationaliteit.

Totdat ik een woord hoorde: baaie baaie. Dat moest Zuid Afrikaans zijn. Ik vroeg het aan mijn trein-buurman en inderdaad, ze kwamen uit Zuid Afrika en waren op weg naar een religieuze bijeenkomst. Ik weet niet meer wat voor taal we praatten, nu eens Engels, dan weer Nederlands geloof ik. Hij was de leider van het gezelschap en hij werkte bij de politie.

Lobbyisme
Hij vertelde over Zuid Afrika en kwam op het onderwerp corruptie. Er was zoveel corruptie in Zuid Afrika, zei hij. Ik betrapte mij op een vooroordeel: echt iets voor zo’n ontwikkelingsland, was mijn eerste gedachte. Maar opeens ging mij een licht op en ik zei: maar hier hebben we veel lobbyisme, weet u wat dát is? Nee, van lobbyisme had hij nog nooit gehoord. Ik wilde het duidelijk maken aan een voorbeeld, ik dacht even na.

Roundup
Op dat moment was aan de orde, dat door lobbyisme de vergunning voor het gebruik van Roundup opnieuw voor jaren was verlengd. Ik kwam niet toe aan mijn uitleg over hoe lobbyisme werkt, want hij viel zo ongeveer van zijn stoel van verbazing: “is Roundup hier nog steeds toegestaan?” en hij keek me aan of ík uit een ontwikkelingsland kwam en vervolgde: “bij ons is Roundup allang verboden. Wij noemen het one-two-step. Het wordt gebruikt bij overvallen op huizen. De overvallers doen Roundup in een lokaas om de waakhonden te doden. En als de waakhonden dat opeten, doen ze nog twee stappen en vallen dan dood neer. Ik heb het zelf gezien, want ik moest een keer bij een villa zijn, die pas overvallen was. De waakhonden lagen dood binnen de afrastering, maar er kwam toch nog een jong hondje de deur uitrennen, die een stukje aas te pakken kreeg, at het op en viel na twee stappen dood neer.” Ik vroeg hem of het werkelijk over Roundup ging en hij bezwoer me wel drie maal over, dat dat zo was. Hij wist het zeker. Verder kon ik niet vragen, want het gezelschap moest er in Keulen uit, waar ze de Dom wilden bezoeken. De trein stopt daar op een steenworp afstand van die Dom, dus iedereen stond meteen voor het raam naar die Dom te kijken en dat is daar dan ook een prachtig gezicht. De verdere reis vroeg ik me af wat het verschil is tussen corruptie en lobbyisme.

Je kunt het wel drinken
Nog steeds denken veel mensen in Nederland, dat Roundup ongevaarlijk is, je kunt het wel drinken. Misschien kunnen die het eens uitproberen op zichzelf of op hun hond. Dan weten we zeker of de Zuidafrikaan het bij het juiste eind had. Ik heb de methode in elk geval bevestigd door een vrouw die langere tijd ik Zuid-Afrika heeft gewoond.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *