Land van Ons: Naast onze buurboeren staan

Philippe Terheggen, voorzitter van coöperatie Land van Ons doet een oproep aan de gangbare en biologische boeren.

Interessant? Deel het artikel

land van ons bioboer
Wie zijn onze buren op onze percelen in Lettele, Halsteren, Udenhout of Noordbeemster? Dat zijn zogenaamde gangbare boeren. Maar van wat ‘gangbaar’ is zou je door politiek tromgeroffel een verkeerd beeld kunnen krijgen.

We weten allang dat de meeste boeren vinden dat de landbouw duurzamer moet en dat het huidige landbouwmodel niet vol te houden is. Ook gangbare boeren maken zich zorgen over het klimaat of de kwaliteit van grond en voedsel.

Door het huidige model groeit de ongelijkheid van inkomsten tussen de gangbare boeren (Follow the Money). Biologische boeren maken gemiddeld meer winst dan gangbare boeren, ondanks hogere bedrijfskosten van de biologische boer (CBS 2023).

Onderzoekers van de WUR zien gangbaar en biologisch naar elkaar toegroeien. De prijzen van biologische en niet biologische producten kruipen langzaam naar elkaar toe (Biojournaal).

Ik ben niet meer zo verrast dat men constateert dat onze boeren-pachters dichtbij hun buren staan. Ik zie veel samenwerking, bijvoorbeeld in Hasselt om grutto’s en tureluurs te beschermen. Of ik hoor over het samen nadenken en wederzijds leren en helpen, bijvoorbeeld in Millingen (De Biesterhof).

Het onderscheid tussen gangbaar en biologisch is niet langer een strakke groene lijn, maar gradueel. De praktijk doet niet mee aan de polarisatie.

Ongeacht dat wij pal staan voor de hoognodige landbouwtransitie zijn gangbare boeren onze buren, in de beste zin van het woord.

Website Land van Ons

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.