Een klap in het gezicht van provinciebestuurders, boeren, specialisten en het maatschappelijk middenveld: de aankondiging van minister Wiersma dat het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) stopt. Maandenlang werk aan gebiedsplannen in de prullenbak.
Haar alternatief is een gang naar Brussel en later in het jaar een nieuw plan. Ondanks dit zorgelijke besluit gaat de landbouwtransitie die we nastreven onstuitbaar door. Eerder liepen onze bestuurders al vast in Brussel, omdat mede-lidstaten schoon genoeg hebben van ons zwabberende stikstofbeleid. Dit beleid bracht boeren en burgers op de been, maar bood geen perspectief.
Wiersma laat nu niet alleen de boeren maar de hele bevolking in de kou staan. Ze neemt geen effectieve maatregelen die zorgen voor schonere lucht, schoon drinkwater en een gezonder bodemleven. Allemaal hard nodig voor onze gezondheid én voedselzekerheid. Belangrijke doelen van onze regering, zou je denken.
Het NLPG was niet ideaal. Het zou zeker meer hebben gekost dan de miljarden die voormalig minister Christianne van der Wal hiervoor wist vrij te maken. Maar het berustte wel op samenwerking en bood oplossingen op meerdere problemen, zoals gebrek aan biodiversiteit, schoon drinkwater en woningen voor starters.
Ondanks Wiersma’s besluit blijf ik optimistisch. De transitie naar een duurzamer platteland is allang én onstuitbaar aan de gang. Wij horen dat steeds meer gangbare boeren twijfels hebben bij de houdbaarheid van het huidige agrarische model. Zo is er toenemende interesse voor kruidenrijk gras, omdat koeien er gezonder van worden en het minder kost aan krachtvoer.
De transitie komt van boeren die anders willen, geholpen door een legioen aan mensen die ook anders willen en hen daarbij echt helpen. Door te investeren, samen plannen te maken én gezamenlijk de handen uit de mouwen te steken in allerlei burgerinitiatieven zoals Land van Ons. Het zou onze regering sieren en iedereen helpen om juist de blik te richten op deze voorbeelden en minder naar Brussel te staren. Niemand wil een nieuw plan. De oplossingen zijn er al. De transitie is overal waarneembaar voor wie wil zien.
Onze regering hoeft niet meer te doen dan deze te ondersteunen en de portemonnee te trekken.