Land van Ons: De landbouwtransitie is allang ingezet

Het moet anders in de landbouw, dat is al lang bekend. In de afgelopen decennia hebben de Nederlandse overheid, de boeren en de agrobusiness er veel aan gedaan om de stikstofuitstoot binnen de Europese perken te houden, maar ook om intussen zo intensief mogelijk te kunnen blijven boeren. Een kwestie van kool-en-geitenpaadjes dus. Met heel veel extra regeltjes en administratie voor de boeren. Die worden er gék van.

Interessant? Deel het artikel

land van ons 230718 gezonde bodem

Het resultaat is een ongekend, steeds verdergaand verlies van biodiversiteit, vooral in het agrarisch gebied. Het kabinet valt, er komen nieuwe verkiezingen en weer moeten dringende kwesties als biodiversiteit en klimaat wachten. Nog steeds wordt er alleen maar gepraat, en lijkt het of niets verandert – ook om gek van te worden!

De knop om

Toch gebeurt er wel iets. De transitie van de landbouw is allang begonnen. Bijna iedereen weet inmiddels dat het anders moet. En de verandering wordt steeds beter zichtbaar: boerenvakbladen publiceren over duurzaamheid. Adviesbureaus bieden ecologische workshops en consultancy aan. Boeren gaan kijken bij natuurinclusief werkende buren.

Inmiddels geeft zelfs de WUR toe dat biologische landbouw gunstig is voor de natuur en de biodiversiteit. Het assortiment aan biologische producten in de supermarkten wordt groter. En banken lijken schoorvoetend in de transitie mee te denken en te financieren.

Praktijk

In een transitie zijn praktijkvoorbeelden nodig die laten zien dat het kán. Biologische en diervriendelijke boeren, jonge boeren, soms als zijinstromers, doen dat.

Nieuwe spelers en niet-gevestigde belangen in de landbouw zoals Land van Ons. Verzameld in de groep ‘Groenboerenplan’ blijven de biologische boeren praten met politiek en overheid over het voedselsysteem van morgen. De landbouw verduurzaamt dus wel degelijk. Maar het kan een stuk sneller, en dat moet ook! Nederland is het enige Europese land dat niet direct de biologische landbouw stimuleert met Europees geld uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Wij zijn het slechtste biologische landbouwkind uit de EU-klas. De demissionaire regering trapt deze hete aardappel nog weer een stuk naar de toekomst. Samen met andere partijen zinnen we op mogelijkheden de landbouwtransitie verder te versnellen. Wordt vervolgd!

Zie ook de Land van Ons-reactie op het klappen van het Landbouwakkoord

Bron: Land van Ons

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.