Gedeputeerde Bert Boerman en minister Cora van Nieuwenhuizen hebben een couveusekindje gekregen dat hopelijk binnen afzienbare tijd een gezonde baby zal worden.
Door Kees Huls
De enorme druk van de Provincie Overijssel, de 2e Kamer en de aan deze weg liggende gemeenten en dorpen heeft er toe geleid dat er nu geld vrij gemaakt wordt voor de aanpak van enkele knelpunten.
Zowel het rijk als de provincie stellen een budget van 100 miljoen ter beschikking, dat bovenop de 50 miljoen komt die al toegekend was voor de aanpak van Kruispunt Bos bij Raalte (N35/ N348 zuid). De Provincie heeft alweer haar nek veel verder uitgestoken dan zij voor deze rijksweg zou moeten doen, waardoor er nu kan worden begonnen met de planning. Compliment gedeputeerde Bert Boerman, de wethouders en de diverse plaatselijke belangen!
De positieve zaken zijn dat van Wijthmen tot Kruispunt Bos alle gelijkvloerse kruisingen, waarvan enkele met stoplichten, zullen verdwijnen en dat er eindelijk een rondweg om Mariënheem komt met ongelijkvloerse kruising van de spoorweg, een goede zaak voor de veiligheid, de reistijd, het milieu en het verkeersgeluid.
Jammer is dat het vierbaans wegprofiel zoals dat recent werd aangelegd van Zwolle tot Wijthmen niet voortgezet wordt en de weg dus gevaarlijk tweebaans zonder middengeleiding blijft en op het stuk langs Haarle de normale kruisingen blijven bestaan. Wel komen daar extra opstelstroken bij de stoplichten aan de Tunnelweg en worden de stoplichten verkeersafhankelijk.
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken omvat de aanpak van Kruispunt Bos alleen de aansluiting van de N35 op de N348 richting Deventer, niet de aansluiting op de N348 naar Ommen. Daar blijft de bestaande situatie bestaan, dus met stoplichten, die wel interactief worden. Het is aannemelijk dat de dagelijkse file die nu voor Kruispunt Bos staat na de verbetering zal opschuiven naar de afslag Ommen, hoewel er dan al wel verkeer naar Deventer afgeslagen is.
Ook komt er nog geen ventweg langs de Rondweg Heino om het zware landbouwverkeer uit het dorp te weren en het de fietsers gemakkelijker te maken.
Zolang er nog files op de N35 voorkomen zal er sluipverkeer blijven bestaan op andere wegen in de buurt met alle gevaren voor fietsers etc.
Het is goed te zien dat door de gezamenlijke druk iets bereikt is in Den Haag maar het blijft moeilijk verteerbaar dat Noord Oost Nederland daar nog steeds als een soort wingewest wordt gezien waar alleen iets bereikt kan worden wanneer de provincie veel meer bijdraagt dan hoort in rijks infrastructuur, eerst al 74% en nu weer 50%, waar in de Randstad 10% gebruikelijk is. Ook de aanwending van de door ons gezamenlijk opgebrachte motorrijtuigenbelasting voor rijks infra is helemaal buiten proporties. Hier wordt 4% daarvan daarvoor gebruikt, in de Randstadprovincies rond de 50%!
Wij moeten ons hierdoor niet laten ontmoedigen en druk op de landelijke politiek blijven uitoefenen!