Ben jij van ‘de losse pols’ of ‘weeg je alles zorgvuldig af’? Deze vraag stel ik vaak aan het begin van een kookworkshop. Type ‘losse pols’ gebruikt recepten als een ‘soort van inspiratie’ en stort zich enthousiast op het kookproces. De uitkomst is vaak ongewis: het kan wonderlijke creaties opleveren (die nooit meer na te maken zijn) maar evengoed ‘halfbakken’ projecten en ontplofte keukens. Type ‘afwegen’ bereidt zich zorgvuldig voor en volgt nauwgezet het recept maar kan in paniek raken als deze niet blijkt te kloppen of is veel tijd kwijt om net dat ene ingrediënt te pakken te krijgen.
Voor beide types valt wat te zeggen én ze kunnen van elkaar leren:
- Dat een recept volgen handig (en soms cruciaal) is om gewenst resultaat te bereiken (en dat je niet iedere keer het wiel opnieuw hoeft uit te vinden); dat voorbereiden en plannen juist rust en tijd oplevert om te kunnen ‘spelen’.
- Of, dat het fijn is te kunnen schakelen en mee bewegen als dingen nu eenmaal anders verlopen dan gepland; dat er geen leren is zonder experimenteren en je fouten ook als oefening kunt zien.
Kookworkshop
Op 31 januari geef ik weer met heel veel genoegen de workshop improvisatiekoken. Geschikt voor zowel ‘losse polsen’ als ‘afwegers’. Improvisatie koken is namelijk niet hetzelfde als zomaar wat aanrommelen. Er zit wel degelijk een aantal basisprincipes achter. En het leert je misschien iets makkelijker in de keuken te staan. Meer plezier en minder stress of chaos in de keuken. Dat wens ik je graag toe in 2024!
Goed voornemen
Weet je wat ook een goed voornemen is? Jezelf een kookvakantie kado doen. Als je je voor 31 januari opgeeft, krijg je nog een mooie vroegboekkorting.
Kijk hier voor meer info