In 2012 gooiden Jeroen en Nieske Neimeijer het roer om. Ze bouwden hun reguliere varkensbedrijf om naar een biologisch varkensbedrijf. Dierwelzijn is een belangrijke pijler voor Jeroen en Nieske. Dus als je vraagt wat zij duurzaam doen, gaat het uiteraard over het varkensbedrijf.
Door Jeroen en Nieske Neimeijer
Al onze dieren hebben vrije uitloop naar buiten, hebben een nest van stro en de zeugen kunnen ook in de modderpoel en naar het weiland om te grazen. Naast dierwelzijn speelt de impact op het milieu ook een rol in onze bedrijfsvoering. Uiteraard moeten we volgens de biologische wetgeving biologisch geteeld voer gebruiken, dus voer met alleen grondstoffen geteeld zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Maar we doen meer.
Bodemgezondheid
Met ons bedrijf proberen we steeds een beetje meer de kringloop te sluiten. Dit betekend dat we steeds meer de samenwerking met de biologische akkerbouw opzoeken. Het uitwisselen van voer, stro en mest is een belangrijke stap in de kringloop. Om hier op de zandgronden de opbrengsten goed te houden is het erg belangrijk om de bodemgezondheid goed op orde te hebben. Hier is nog veel in te halen. Het opbouwen van de hoeveelheid organische stof en het vergroten van de hoeveelheid bodemleven is hierbij van cruciaal belang. Doordat we niet bij willen en mogen sturen met kunstmest moeten we het met de natuur samen doen. Onder andere door meer met stromest te werken helpt hierbij. Maar daarnaast hebben we nu ook een aantal jaar een grote hoeveelheid blad bokashi om jaarlijks uit te strooien. Dit is blad van de gemeente dat normaal gesproken naar de composteerder gebracht word, dat behandelen wij met bacteriën waarbij er in een week of 8 een omzetting, fermentatie, plaatsvind. Deze bokashi strooien we in het najaar uit over het land, een toetje voor het bodemleven.
Diversiteit
Naast het op de juiste manier voeden van de bodem is ook de gewaskeuze een belangrijke in het verhaal. Zo kiezen wij voor een kruidenrijk grasland, gras met verschillende soorten klaver, weegbree, cichorei en nog wat soorten. Doordat je verschillen plantfamilies hebt staan, stimuleer je ook verschillende soorten bacteriën en schimmels in de bodem. Hierdoor wordt de bodem weerbaarder en merk je dat ook de opbrengst beter wordt.
Vastleggen van CO2
Er zij een heel aantal manieren die er voor zorgen dat er koolstof wordt vastgelegd in de bodem. Dit gebeurd door opbouw van humus. Naast het vastleggen van koolstof (CO2) wordt er dan ook stikstof vastgelegd. met het maken van keuzes houden we er altijd rekening mee dat dit ten goede komt aan dit proces. Het afgelopen jaar hebben we laten uitrekenen hoeveel CO2 we hebben vastgelegd door het kiezen van bepaalde maatregelen. deze vastlegging hebben we op waarde gezet en verkocht aan het bedrijf die de biobeurs organiseert. De biobeurs heeft voor zich zelf uitgerekend hoeveel CO2 uitstoot ze nog hadden dat ze zelf niet konden reduceren. Zo werd de biobeurs met de compensatie van onze maatregelen CO2 neutraal en konden wij de extra maatregelen rendabel maken.
Op deze manier houden wij niet alleen biologische varkens, maar willen wij stap voor stap bijdragen aan een duurzame landbouw.