Jeroen Doorgeest, wat doe jij als ondernemer duurzaam? Ik help de voedselbank aan goedkope groene energie

Jeroen Doorgeest stond aan de basis van warmtepompen die aan buitenlucht genoeg hebben om warme lucht te maken. Hij helpt nu de nieuwe voedselbank van Raalte aan gratis en groene warmte.

Interessant? Deel het artikel

jeroen doorgeest 221226

Jeroen Doorgeest uit Raalte is in Nederland een van de voorlopers op gebied van verduurzaming van warmte. Daar waar warmtepompen uitgevonden werden, waarmee je diep de grond in moest om warmte op te halen, bedacht hij een constructie dat je ook aan de buitenlucht genoeg zou moeten hebben. Als er maar verschil in temperatuur is tussen A en B. Net zoals je het in een koelkast koud kunt houden, zo zou je andersom een ruimte ook warm moeten kunnen houden, zeg maar.

In deze rubriek stellen we ondernemers slechts één vraag: wat doe jij duurzaam. Wil jij als ondernemer je verhaal ook vertellen? Of ken je er een? Stuur maar door naar info@hierinsalland.nl

Als A de te verwarmen ruimte is, kan B eigenlijk alles zijn, zolang je maar een vloeistof hebt die heel makkelijk van temperatuur kan veranderen tussen A en B. Die B kan diep in de grond zijn, maar ook het water in de sloot, de buitenlucht, of de zuiveringsinstallatie tegenover zwembad Tijenraan. Doorgeest bedacht een systeem om die RWZI te gebruiken voor het opwarmen van het water in het subtropisch zwembad.

“Verdampen is warmte onttrekken en condenseren is warmte afstaan, afhankelijk van het toe te passen type koudemiddel. Dat principe hebben we ingezet bij het verwarmen van het oude zwembad Tijenraan, waar we het gezuiverde afvalwater gebruikten dat de rioolwaterzuiveringsinstallatie dat de RWZI verlaat. Een veredelde koelkast in wat andere vorm. Noem het maar gebruik van gratis restwarmte met een hoog rendement. We kregen het daar voor elkaar om 1kW elektrisch om te zetten in gemiddeld 5kW thermisch. We bespaarden jaarlijks 160.000 kuub aardgas. Het ging om 1.500.000 kWh thermische energie, wat toen met 300.000 kW opgenomen stroom alles verwarmde.”

Bij de nieuwbouw van het zwembad is dezelfde techniek gebruikt, maar daar is Doorgeest niet bij betrokken geweest. Hij is nu “met een gigantisch project met restwarmte op Urk bezig, waarbij we uit 1 kW elektrisch, zelfs 8,4 kW thermische energie maken. Dat is ongekend!!!” Het gaat daarbij om hergebruik van warmte die vrij komt uit de vriescellen voor vis.

(tekst gaat verder onder de foto)

Jeroen Doorgeest raakt niet uitverteld over zijn visie op circulair verwarmen. Als hij een keer aan het uitleggen is, tekent hij graag uit hoe hij het ziet. Wat niet op dat papier past is de constatering van Doorgeest dat overheden maar weinig kennis van circulair verwarmen hebben, dat ze dus afhankelijk zijn energiebedrijven, maar die vinden winst veel belangrijker dan een optimale oplossing.

Voedselbank

Doorgeest: “Dat wat we in Urk toepassen, gebruiken we nu bij de nieuwbouw van de voedselbank in Raalte. Ik verwacht in februari 2023 daar de boel draaiende te hebben. De voedselbank geeft een vrij grote koel- en vriescel. Die geeft aan de buitenkant warmte af, om het binnen koud te houden. Die warmte zien we niet als afval, maar we het slaan het op onder de grond, om het van daaruit weer in te zetten om te verwarmen. Daarmee wordt zelfs de energie circulair.”

Natuurlijk moet de vries/koel-unit wel op gang gebracht worden. Doorgeest schat in met veertig zonnepanelen het systeem helemaal zelfvoorzienend te krijgen. Ook als de koelcellen op z’n intensiefst gebruikt gaan worden, waar het wel naar uitziet nu steeds meer mensen op de voedselbank aangewezen zijn. “Maar als we overhouden, kunnen de buren, de Stöppelkaters er ook mooi gebruik van maken.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.