Bijzondere Bosnische avond in het Holstohus Olst

Als je in onze samenleving in Oost-Salland rondkijkt, vind je jezelf als een ambachtsman van damast die overal gouden draden ontdekt. Dit was duidelijk voor mij tijdens mijn ontmoeting en interview met een andere gouden draad toegevoegd aan het Damasten weefsel van onze Sallandse gemeenschap: de Bosnische Almira Sabirovic. Op 19 april kun je kennismaken met haar kookkunsten in het Holstohus in Olst.

Interessant? Deel het artikel

Afbeelding van WhatsApp op 2024-02-06 om 16.56.37_e4781520

Het koken zit echt in mijn roots, zoals “Almira Sabirovic e/v Gerzic” zegt.en opa had een eigen taarten zaak met traditionele koekjes, en moeder van mijn vader was een uitstekende kok. Zelfs mijn vader kan goed koken, dus vond ik de keuken een uitstekende toevlucht toen er een keerpunt in mijn leven kwam na een auto-ongeluk waarbij ik veel verwondingen opliep die ik tot op de dag van vandaag nog steeds ervaar.

 

Heb je ooit Bosnisch eten geproefd? De aard van Bosnische keuken, een land gelegen tussen het Midden-Oosten en Italië, vereist iemand met getalenteerde vingers die ons tevreden laten ronddwalen in doolhoven van heerlijke smaken en gevarieerde gerechten. Het belangrijkste is dat het een persoonlijke touch heeft die karakter toevoegt aan het gerecht, en dat is waar Almira op haar best is!

Almira Sabirovic e/v Gerzic ( Mijas kitchen Almira) werd geboren in Bosnië en emigreerde in 1994 vanwege de oorlog daar en vestigde zich uiteindelijk in Nederland. Ze begon een leven dat ze aanvankelijk als moeilijk beschrijft, vooral aan de Nederlandse taal en de andere soort samenleving moest ze wennen.

De oorlog in haar geboorteland ontnam haar ook veel kansen ontnam, ondermeer om daar te studeren. Almira zegt “Ik heb van 1998 tot 2009 bij Shell gewerkt. Tijdens mijn werk bij Shell heb ik avondschool gevolgd en mijn SJD succesvol afgerond. Dankzij gelukkige omstandigheden kreeg ik een baan als pedagogisch coach en werkte ik met minderjarige asielzoekers.

Deze baan betekende erg veel voor mij, aangezien ik, zelf buitenlander, het lot van die kinderen zonder ouders en eenzaam in een vreemd land met een onbekende cultuur goed kon begrijpen.

Daarna werd mijn carrière onderbroken vanwege een ongeval met ernstige verwondingen, waar ik vandaag de dag nog steeds mee kamp. Ik accepteerde het leven zoals het is en met alles wat ik vandaag doe, help ik onbaatzuchtig onze gemeenschap in mijn dorp Olst en in Nederland en ik houd van het leven,

Ik leefde van liefde en er was altijd iets belangrijkers dan eten en koken, dus kookte ik nooit.” Ze werkte op veel verschillende terreinen als vrijwilliger. Stel je nu voor, ze is zelfs een kok met magische aanrakingen geworden.”

Het vreselijke ongeval dat Almira overkwam in Kroatië veranderde haar leven volledig. Hier werd de keuken de remedie die haar echt hielp, zoals ze zegt: “Wanneer ik mensen mijn eten zie eten en ervan genieten, voel ik dat ik een prijs heb gewonnen.”

Hoewel werken in de keuken ook vermoeiend is, probeert ze altijd een balans te behouden. Ze zegt: “Ik voel me gelukkig als ik dat doe en als ik in de keuken ben.” Almira bevestigt dat de gerechten die ze bereidt altijd een vleugje van haar persoonlijkheid toevoegt, waardoor het gerecht echt een creatie is van Almira. “Ik geef de gerechten mijn eigen speciale touch en toegevoegde kruiden, soms meng ik verschillende keukens in één maaltijd en iedereen vindt het lekker.”

Ondanks dat beschouwt Almira zichzelf niet als een professionele kok. Ze zegt gewoon: “Ik ben gelukkig als mensen van mijn eten genieten.” Het is zelfs zo dat ze sinds kort vegetarisch eet, maar dit heeft geen invloed op haar creativiteit. We kunnen zeggen dat ze “een vegetarisch is die geweldige vleesgerechten maakt”.

Mija, samen met haar echtgenoot en grote steun Izmir, verhuisde naar Olst in 2020. vanuit Deventer. Ze heeft één zoon, Dani, die informatica studeerde. In Olst voelt Almira zichzelf gelukkig en geniet van de lokale gemeenschap. Het is heel mooi om in een dorp te leven en iets bij te dragen aan de gemeenschap, vooral aan de culturele diversiteit in het gebied.

 

Het project

Binnen het project “Hier is ut” en in de “Eet kamer” begon het project buitenlands koken en genieten in januari van dit jaar en zal doorgaan tot het einde van het jaar.

Elke derde vrijdag van de maand komt er een gastkok die verschillende internationale keukens presenteert, vergezeld van een passend programma, zodat de gasten kunnen kennismaken met verschillende heerlijke gerechten en de charme van één cultuur.

Op 19 april verwelkomen we “Almira Sabirovic e/v Gerzic “en haar heerlijke keuken. Ook zal de Bosnische volksdansgroep “ICC Behar Den Bosch” aanwezig zijn, die Bosnische dansen zal presenteren, evenals accordeonist Stefan Potman, die  Bosnische muziek zal spelen. Almira zal haar kenmerkende gerechten presenteren, waaronder bekende Bosnische gerechten zoals:

Bosanski lonac is een Bosnische soep, een van de kenmerkende gerechten vanwege zijn rijke smaak en veelzijdigheid. Recepten voor Bosanski lonac variëren sterk afhankelijk van persoonlijke en regionale voorkeuren, maar bevatten over het algemeen stukjes vlees en groenten.

Uštipci zijn gefrituurde deegballetjes die lijken op donuts, populair in Zuidoost Europese landen zoals Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Noord Macedonië, Servië en Slovenië.

Almira nodigt de inwoners van Olst en omgeving uit op 19 april in het Holstohus, waar ze haar zelfgemaakte gerechten zal serveren, gevolgd door de volksdansgroep en afgesloten met het genieten van baklava die Almira thuis zal bereiden, vergezeld van muziek en liedjes van Stefan Potman.

Dit project wordt ondersteund door het geweldige team van de Eetkamer, waaronder Raimon, Wienieke, Ingrid en hun onmisbare collega’s en vrijwilligers . “Want er helpen altijd verschillenden mensen ons en zonder hun zouden deze avonden onmogelijk zijn.”

Almira is zeer zelfverzekerd als ze praat over de gerechten die ze bereidt, trots dat ze in staat was om positiviteit te creëren te midden van negativiteit en de pijn van het ongeluk te overstijgen om uit te blinken in de culinaire wereld. Haar ambitie op dit gebied is dat koken “niet moeilijk is, maar eenvoudig en lekker en niet ingewikkeld”.

De voortdurende veranderingen en cultureel erfgoed van over de hele wereld en diversiteit vormen de basis die moet worden gebruikt om culturen en verschillende mensen samen te brengen. Het is een kans voor ons om elkaar te leren kennen, kennis en sociale activiteiten te verbeteren, en uiteindelijk kan zo’n avond impact hebben.

Folklore Dans Groep “ICC Behar”Den Bosch

Ik ben Hafa Vidimlic 53 jaar oud. Ik ben getrouwd en ik heb 3 kinderen en 3 klein kinderen. Ik kom uit Bosnië en sinds november 1993 woon ik in Nederland. In Den Bosch hebben we al ongeveer 20 jaar onze vereniging “ICC Behar”. Sinds het bestaan van de vereniging zijn we er lid van, en samen met mijn man binnen organisatie actief geweest. Ik hou zelf van muziek en dansen en had al jaren aan gegeven dat we als vereniging een folklore groep moeten op te richten. Vorige jaar in maart hadden we een donatie avond georganiseerd, met een man of twintig hebben we alles bedacht en het hele programma opgesteld. Toen zag ik de kans om de folklore dans in te voeren en heb dit ook voorgesteld. Samen met twee meiden heb ik een groep van twaalf meiden/dames bij een gekregen en we gingen wekelijks oefenen. De donatie avond was succesvol. Wij als folklore groep waren heel trost op ons zelf en hebben besloten om hier mee verder te gaan. In september 2023 hebben we op sociaal media gezet dat we bezig waren om te starten met een folklore groep en dat mensen die er interesse voor hebben zich kunnen aanmelden.
In oktober 2023 zijn we er intensief mee begonnen. Onze groep bestaat uit ongeveer twintig jonge meiden en aantal dames. Samen met onze choreograaf Amina trainen we om de twee weken. Onze choreograaf Amina Lisic is een jonge en ambitieuze vrouw die 15 jaar lang aan folklore dans heeft gedaan in Bosnië.
Onze ambities zijn gezellig bij elkaar zijn en ons verder en nog beter te ontwikkelen op dans gebied.
Wij willen onze traditie en cultuur onderhouden en ons land kunnen presenteren in een mooi licht.

 

Stefan Potman

Stefan Potman

Toen ik 11 was begon ik met accordeon spelen in het Achterhoekse dorp Laren waar ik vandaan kom. De liefde voor diverse genres volksmuziek, vooral van de Balkan is aangewakkerd door de Bosnische Nermin Tulic waar ik een tijd les van kreeg.

Op mijn 16e volgde ik de eerste lessen op het Conservatorium en ik studeerde in 2011 af aan het ArtEZ conservatorium in Enschede. Daar studeerde ik klassieke accordeon bij Egbert Spelde. Tijdens deze studie volgde ik met veel plezier masterclasses bij Friedrich Lips, Claudio Jaccomucci, Luciano Biondini en Claudia Buder. Ook volgde ik regelmatig orgellessen bij Gijs van Schoonhoven.

In de afgelopen jaren heb ik veel ervaring opgedaan als uitvoerend en docerend musicus. Met veel plezier geef ik muziekles aan kinderen en volwassenen. Naast het lesgeven ben ik sinds 2013 organist van de Protestantse kerk in Laren (Gld) en sinds 2022 de accordeonist van Lechayim, het Jiddische koor uit Deventer.

 

Links Almira

Tiktok 
Facebook   
Instagram

 

 

  

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.