In december staat de natuur stil, maar dat hadden we de mollen niet verteld

De Salland Zoemt-app met natuurliefhebbers stond in december een beetje stil. In die app worden namelijk natuurfoto’s gedeeld. En in december… tja, dan staat de natuur stil. Er gebeurt dan niet zoveel. Alleen mollen trekken zich daar niks van aan.

Interessant? Deel het artikel

Salland Zoemt December Molshopen

21 December is de kortste dag, maar eigenlijk worden de dagen pas op 6 januari weer langer. In die tijd ontstaken ze vroeger vuren om boze geesten weg te drijven, boze geesten die de dagen maar korter en korter maakten. Vuur joeg ze weg. Bewijs? De dagen werden weer langer!

Maar ook in de maand van stilstand, dood en donker is het prachtig de natuur te bekijken. Bedenk dat de dood niet alleen een einde is, maar ook een nieuw begin. Mensen vertragen ook in deze periode. Weinig zon, weinig energie. Legitiem om even helemaal niks te doen. Wortel maar wat steviger, zodat je straks in de lente en de zomer helemaal weer bent.

Mollen

In de appgroep van Salland Zoemt viel het de natuurliefhebbers ook op dat mollen helemaal niet aan zo’n winterdip lijden. Man, man, man, wat een bulten in de tuin. Had niemand die mollen verteld dat zij het ook wel wat rustiger aan mogen doen?

Tja, voor mollen zijn alle dagen donker natuurlijk… Maar ook zij hebben wel degelijk een winterseizoen. Dat leidt juist tot al die molshopen in je tuin.

Regenwormen en insectenlarven zitten in de winter (tegen de kou) dieper in de grond. Dan moet zo’n mol dieper graven om bij zijn eten te komen. Dus duwt die meer aarde naar boven. Ze maken in de winter ook vaak extra gangen en voedselkamers. Maar bedenk ook dat jezelf minder in de tuin bent. Minder menselijke activiteit in tuinen en velden, geeft mollen meer vrijheid om te graven zonder gestoord te worden.

Wat kun je eraan doen? Heel simpel: Die molshopen niet erg vinden! Geef een trap tegen zo’n hoop en strooi er een bloemmengsel in. Zul je zien wat voor vrolijk plezier je daar van gaat hebben.

Je moet zelfs blij zijn dat juist jij molshopen hebt.

– Mollen graven uitgebreide tunnels, waardoor lucht, water en voedingsstoffen gemakkelijker in de grond kunnen doordringen. Dit bevordert een gezonde bodemstructuur en verbetert de groeicondities voor planten.

– Mollen voeden zich met insectenlarven, zoals engerlingen (larven van kevers) en emelten (larven van langpootmuggen). Ze helpen zo om plagen onder controle te houden.

– Door het graven mengen mollen de verschillende bodemlagen, wat helpt om organisch materiaal en voedingsstoffen gelijkmatiger te verdelen. Dit komt de vruchtbaarheid van de grond ten goede.

– Mollen zorgen voor meer bodemactiviteit, wat andere dieren en micro-organismen aantrekt. Dit draagt bij aan een gezonder ecosysteem in je tuin.

– Mollen  bewijzen dat je tuin een gezonde bodem heeft met veel regenwormen en andere bodemorganismen. Dit betekent dat je tuin een goed leefgebied biedt voor planten en dieren.

Op naar januari, als alles in de natuur langzaam maar zeker weer van vooraf aan begint.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.