Hoogverraad: Steven Van Belleghem heeft zijn fictie-drieluik af

Eternal – De upgrade – Hoogverraad. Steven Van Belleghem heeft zijn fictie-drieluik af. Cliffhanger: het komt goed met de hoofdpersoon Romy Bell, maar niet zo maar…

Interessant? Deel het artikel

Steven Van Belleghem 230227 Gezicht digitaal

Hoogverraad is het slot van een drieluik van digital marketingspecialist Steven Van Belleghem, die er aan begon te schrijven toen zijn agenda leegliep door corona. Die corona, de wereldwijde vaccinatie én zijn visionaire beeld over de wereld van kunstmatige intelligentie die we in computers stoppen zij leidraad voor de thriller.

Qua thriller is het drieluik opgebouwd als andere boeken in dat genre. Maar het verhaal speelt zich af in de wereld van morgen, en op die wereld heeft Van Belleghem een heel heldere kijk. Hij weet welke technologie er is en welke er gaat komen, en kan als geen ander een reëel beeld schetsen van wat AI en algoritmes voor gevolgen kunnen gaan hebben.

De thriller speelt zich daarom af in een wereld van zelfrijdende auto’s die niet meer jouw bezit zijn, maar op afroep voor komen rijden, je vergadert met hologrammen bij je op kantoor en een personal assistent doet het digitale werk voor. Je eten wordt op gezondheid geselecteerd en door drones gebracht. En al je persoonsgegevens, van je hele leven, zitten veilig in een digitaal kluisje gestopt, zodat je er al altijd en overal bij kunt. Je hoeft die assistent maar opdracht te geven nieuwe kleren te kopen en hij/zij weet precies wat er nodig is, want je maat is tot in detail gescand. Net als je gezicht trouwens, zodat computers die overal alles in de gaten houden altijd weten waar je bent.

Tja, en dan kan er wel eens een keer iets misgaan, een hack…

Het lijkt allemaal een wereld van overmorgen, vooruit morgen. Maar weet je dat maïszaadjes een coating hebben waar vogels niet tegen kunnen? Het enige dat we daarbij nog af moeten leren is dat we vogels gaan tellen op het platteland. En was er niet pas nog een hack gepleegd door Nederlandse criminelen, waardoor alle gegevens van alle Nederlanders op straat liggen? De toeslagenaffaire is een gevolg van algoritmes…

Ach, we leven er gewoon verder om. Ook al was corona eigenlijk zo goed als alleen maar gevaarlijk voor mensen met ander onderliggende kwalen, gaan we niet over op gezond leven, maar vertrouwen we bij een volgend virus wel weer op een geneesmiddel.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *