Holstohus Olst: Toneelvoorstelling ‘Gedwongen Reis’

Na twee succesvolle voorstellingen in de Deventer Schouwburg komt 'Gedwongen Reis' nu naar Olst. Deze voorstelling wordt uitgevoerd door vluchtelingen die op de asielboot in Deventer verblijven.

Interessant? Deel het artikel

'Gedwongen Reis' in Deventer Schouwburg © Hasan Kaddour
'Gedwongen Reis' in Deventer Schouwburg © Hasan Kaddour

Sinds kort woont de Syrische vluchteling Nachwan Alrajab Agha (60 jaar) in Deventer, op een boot met ruim 100 andere asielzoekers. Hoe kwam hij hier en wat kwam hij tegen onderweg? Gedwongen Reis is een toneelstuk zonder tekst. Regie en script zijn in handen van Nachwan Alrajab Agha en de voorstelling wordt gespeeld door andere vluchtelingen.

(tekst loopt door onder afbeeldingen)

Asielboot Deventer © Hasan Kaddour
Asielzoekersboot Deventer © Hasan Kaddour

Over de voorstelling

Nachwan Alrajab Agha toont met het toneelstuk Gedwongen Reis een vluchtverhaal gebaseerd op die van hem maar dat niet op zichzelf staat. Hij wil dit verhaal delen met de inwoners van Salland, de plek waar hij nu verblijft en laten zien wie deze vluchtelingen zijn en waarom ze hier zijn gekomen.

Over Nachwan

Nachwan Alrajab Agha heeft ervaring als acteur in Syrië en speelde mee in meerdere toneelstukken. Hij regisseert Gedwongen Reis en brengt als cast  vluchtelingen mee waarvan de meesten verblijven op de boot. Nachwan komt uit de stad Homs in Syrië. Hij is gevlucht voor het huidige regime van Al-Assad. Zijn vrouw is achtergebleven en zijn twee kinderen zijn al eerder gevlucht en verblijven buiten Nederland.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Regisseur Nachwan (r) © Hasan Kaddour

Inleiding en gesprek

De voorstelling wordt ingeleid door Harrie Kiekenbosch met de geschiedenis van de Arabische Lente.
Na afloop is er een gesprek o.l.v. Harrie, de regisseur, de artiesten, het publiek en een tolk.

Muziek van Emrah Oğuztürk

De avond wordt omlijst met een muzikaal optreden van Emrah Oğuztürk, Koerdisch van origine, geboren in Kars. De wiegenliederen van zijn grootmoeder hebben een liefde voor de volksmuziek bij hem aangewakkerd: al jong leerde hij mey, kaval, duduk, zurna, tulum en percussie spelen. Emrah Oğuztürk brengt traditionele liederen uit Anatolië, Armenië en Koerdistan ten gehore. Op deze avond ga ik duduk en kaval spelen met bijdrage van de in 1998 Duitsland Bielefeld geboren Robin Mîran op piano.

Emrah Oğuztürk

 

Partners

De voorstelling Gedwongen Reis op dinsdag 20 juni is een samenwerking met ‘t Nut, Vluchtelingenwerk en ut Huus. Bij het ontstaan van het initiatief is overleg geweest met Deventer Schouwburg​ waar de voorstelling eerder al vertoond werd.

Wanneer

Dinsdag 20 juni, aanvang: 20:00 uur.

Waar

Holstohus
Jan Schamhartstraat 5
Olst

Entree

Entreeprijs € 5,- is inclusief een kopje koffie en een Syrische lekkernij.

Klik hier voor bestellen van kaarten en info

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *