Hoe verander je een mening? Door mensen na te laten denken over hun eigen standpunt!

De wereld zit midden in allerlei transities. We moeten van het gas af, we gaan elektrisch rijden, de biodiversiteit moet gered worden en Zwarte Piet bestaat ook al niet meer. Maar hoe verander je iemands mening? David McRaney schreef er een dik boek over. En komt met de oplossing.

Interessant? Deel het artikel

hoe verander je een mening recensie 221203

“Je kunt aan de smoeltjes altijd wel zien als iemand vegetariër is,” zei iemand op de verjaardag. “Ja net als olifanten en neushoorns, ook van die zwakke dieren die alleen maar veganistisch eten…” Ik vond het een pracht van een reactie. Je zag de hoge bloeddruk boven de bollende buik van de vleeseter. “Er sterven veel meer mensen aan teveel dan aan te weinig eten,” dacht ik. Daar over beginnen zou veel minder krachtig zijn geweest.

Waarom is die eerste opmerking veel beter dan de tweede? Omdat je de vleeseter met zijn argumenten confronteert. Eigenlijk kan de reactie nog beter. Dat je bij de argumenten van de vleeseter blijft, maar hem er niet op aanvalt. Je kunt hem ook om nadere uitleg vragen. “Wat zie je dan aan die smoeltjes?” “Zie je dat alleen bij vegetariërs?” Op die manier laat je hem nadenken over zijn eigen standpunt. En eigenlijk, eigenlijk zie je dan wel wat er van komt. Grote kans dat de vleeseter van mening gaat veranderen, maar niet op de verjaardag al. Eerst nog maar even wat langer over nadenken, meer mensen in ‘het smoeltje’ kijken.

Nederigheid

Het vergt enige nederigheid van de veranderaar, want hij loopt de complimenten mis van een geslaagd veranderingsproces. Maar het werkt wel het beste. Soms kun je moedeloos worden dat de door jou gewenste veranderingen niet van de grond komen. Dat ze op het perron staan te roken of dat ze op je werk nog steeds wegwerpbekertjes voor de koffie hebben. ‘Zien ze dat dan niet?’ Maar bedenk dat het nog niet zo lang geleden heel gewoon was in een klaslokaal te roken, terwijl nu niemand het meer in zijn hoofd haalt in een café te roken. In jouw hoofd wil je nu verder dat het terras en misschien de drukke straat ook wel rookvrij wordt. Dat komt ook wel. Maar het moet blijkbaar met stapjes. In Central Park zijn ze daar al.

Het boek ‘hoe verander je een mening’ vertelt dat het ook niet helpt met feiten te komen. Ga er maar vanuit dat jouw ‘opponent’ ook niet gek is. Iemand die in een platte aarde gelooft weet heus wel dat er ook argumenten zijn voor een ronde aarde. Het helpt veel beter als je hem laat nadenken over zijn eigen argumenten. Auteur David McRaney geeft als voorbeeld een poging om tien mensen die er van overtuigd zijn dat er een complot achter 9-11 zit tot andere inzichten te laten komen. Alle alternatieve feiten van deze tien worden weerlegd door deskundigen. De reactie van de tien is dat die deskundigen ook wel in het complot zullen zitten. Op een van de tien na, die heeft een relatie met iemand gekregen buiten de ‘truthers’-groep en was daarom wél ontvankelijk voor andere informatie, maar vooral was hij ontvankelijk na te denken over zijn argumenten. Die waren eigenlijk helemaal niet zo sterk.

De discussie helpt dus helemaal niet. Feiten lijken er – bij hardline anders denkenden – helemaal niet toe te doen.

Razend interessant is het feit dat onze ogen twee dimensionaal waarnemen en dat onze hersenen daar 3d van maken. Met andere woorden: de kans is best groot dat jij andere 3d ziet dan ik. We denken dat wat we zien, dat dat het is, maar dat denkt die ander ook. Dat gaat zo ver dat sommige mensen die de hele dag met roze crocks in een operatiekamer lopen, met groen licht waardoor hun schoeisel grijs lijkt, dat die ook buiten de OK denken dat hun schoenen grijs zijn.

Totdat je weet dat je het bij het verkeerde eind hebt, voelt gelijk hebben precies hetzelfde als ongelijk hebben. McRaney bepleit daarom ‘de waarheid vertellen’ om te zetten in ‘vertrouwen te winnen’. Wat nog helemaal niet zo makkelijk is. Als je een klimaatdeskundige introduceert aan een groep, zijn ze allemaal bereid hem die deskundigheid toe te kennen. Maar als je de helft van die groep daarna vertelt dat de deskundige denkt dat de mens klimaatverandering veroorzaakt én kan tegengaan, dan blijven mensen die dat ook vinden hem nog een deskundige vinden, de anderen niet meer. In de andere helft is verteld dat hij denkt dat de klimaatverandering niet door de mens komt: daar gaat het precies andersom.

We willen geloven wat we al denken.
We geloven daarom ook makkelijker iemand die datgene zegt wat jij al denkt.
Lastig, als je in een wereld beland bent geraakt die op allerlei fronten in transitie zit. Van het gas af, elektrisch rijden, minder vlees, minder vliegen, geen zwarte piet meer. Niet makkelijk toch om dat andere denken tussen iemands oren te krijgen?

‘Hoe verander je een mening’ komt desondanks met de oplossing: luister, vraag door, heb begrip, vraag om verklaringen. Iemand voelt zich dan gehoord, daar begint de ruimte om na te denken over zijn eigen standpunten.

Soft? Volgens filosoof David Hunne niet. Je appelleert dan immers aan iemands diepste waarden: “Je trapt ze in de ballen en de ballen zijn hun hart: de rede is immers de slaaf van de emotie.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.