Historische Centrumroute Raalte officieel geopend: Verken het verleden van Raalte

Op donderdag 28 maart werd de Historische Centrumroute door het hart van Raalte feestelijk geopend. Deze unieke wandelroute, geïnitieerd door de Historische Vereniging Raalte en omstreken ter ere van het 900-jarig bestaan van Raalte, is een samenwerking tussen de historische vereniging, gemeente Raalte en Salland Marketing. Het resultaat is een boeiende route langs 32 historische locaties, voorzien van bewegwijzering in het dorp, een online route, anekdotes en prachtige luisterverhalen. De route is tevens beschikbaar op de app Routemaker.

Interessant? Deel het artikel

markering oost

De Historische Centrumroute Raalte strekt zich uit over een afstand van 4,2 kilometer en voert langs iconische plekken zoals het voormalige logement de Zwarte Arend, die stond op de plek waar nu de Grote Markt is, en het historische Spinhuis. Dat laatste was een vrouwengevangenis waar de gedetineerden vroeger katoen en garen spinden.

Bij elke locatie is een informatiebord met tekst te vinden, foto’s en een QR-code. Door de QR-code te scannen, kunnen wandelaars oude foto’s bekijken en boeiende audiofragmenten beluisteren, ingesproken door Gerard Oosterlaar. Opvallend is de mogelijkheid om heden en verleden te vergelijken via schuiffoto’s, die de oude en nieuwe situaties naast elkaar tonen.

Wethouder Breunissen: “Geweldig dat zo’n initiatief vanuit de lokale gemeenschap komt, mensen die belangeloos hun tijd hier voor inzetten. Het is dan mooi dat wij als gemeente Raalte dit initiatief kunnen ondersteunen en dat Salland Marketing er dan voor zorgt dat de route wordt geborgd en ook digitaal wordt ontsloten via de website van verslingerdaansalland.nl”.

(lees verder onder afbeelding)

Richard Fidom (li),en Breun Breunissen (re), wethouder gemeente Raalte openen de route. ©Geert Hannink

Een taalkundige reis door de straten van Raalte

Naast het onthullen van de verdwenen parels van Raalte, brengt de route ook de rijke Sallandse cultuur tot leven met spreekwoorden en gezegden in het dialect. Via de QR-code kunnen bezoekers kennismaken met typische Sallandse uitspraken en uitdrukkingen, die het authentieke karakter van de regio weerspiegelen. Terwijl men door de straten van Raalte wandelt, wordt de taal van de streek ontdekt en krijgt men inzicht in de betekenis achter deze kleurrijke uitdrukkingen. Völle wille!

Richard Fidom van de werkgroep Historische Centrumroute Raalte: “Ik heb veel uren in dit project gestoken, maar het resultaat wat we nu met z’n allen neer hebben gezet, is het meer dan waard geweest. Nu kan iedereen van de route gaan genieten”.

Haal de routefolder op en duik dieper in het verleden

Een folder met uitgebreide informatie over de route is verkrijgbaar op diverse locaties in het centrum van Raalte. Voor alle details, inclusief de route, achtergrondinformatie, oude foto’s, luisterverhalen en dialectuitdrukkingen, kunnen geïnteresseerden terecht op de website van Verslingerd aan Salland.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.