Het eerste en enige festival voor fictie audio in Nederland: Luisterfestival SCHELP in Deventer

Op 1 juni 2024 mag je je oren geloven. SCHELP is een nieuw luisterfestival in Nederland waar fictie audio, hoorspelen en theatrale audioproducties in de etalage worden gezet. De enige regel is: waargebeurde verhalen zijn verboden! Op 1 juni 2024 organiseert audiokunstenaar Ischa den Blanken een dagfestival bij theater MIMIK, waar je als bezoeker kan luisteren naar live uitvoeringen van een paar van de beste en fictie audioproducties die Nederland rijk is.

Interessant? Deel het artikel

© Theater MIMIK Deventer
© Theater MIMIK Deventer

Het klassieke hoorspel

De onmiskenbare opkomst en groeiende populariteit van podcasts heeft de afgelopen jaren tal van bijzondere en impactvolle verhalen naar het publiek gebracht. Ischa den Blanken ziet toch één grote afwezige in het huidige podcast aanbod: het klassieke hoorspel.

Volgens Ischa moet daar snel verandering in komen: “Voor de duidelijkheid: ik kan smullen van een sappig en slim verteld waargebeurd verhaal”, legt Ischa uit, “maar er iets bevrijdends aan het luisteren naar complete duimzuigerij. Je mag je verwonderen over de eindeloze verbeeldingskracht van de maker. Bovendien, wat is nou spannender: een schelp aan je oor zetten en je omgeving gefilterd terughoren, of alle oceanen van de wereld in je handpalm houden? Tijdens SCHELP krijg je alle ruimte om dat laatste te geloven.”

Programma SCHELP

SCHELP herinnert de bezoeker aan de rijke Nederlandse hoorspeltraditie en laat hen kennismaken met een paar parels van dappere audiomakers. Zo hopen de organisatoren het aantal liefhebbers voor fictie flink op te krikken en de interesse in het Nederlandse hoorspel te doen herleven. Het festival presenteert een aantal onconventionele acts die de kracht van fictie en experiment illustreren:

  • Het Rosa Ensemble, bekend van De Deense Detective (VPRO), speelt de familievoorstelling Luister… de Nacht (6+), waarin de kleine Max vanuit zijn bedje iets hoort fluisteren, grommen en kraken.
  • De luisterfilm Nagasaki van Audiocollectief NOX werd genomineerd voor de Dutch Podcast Award en geselecteerd voor het Radio Drama Festival in Canterbury. In een donkere filmzaal beleeft men in surround sound een panische zoektocht door een brandende stad.
  • Bert Hana ontwikkelt speciaal voor het festival een live versie van zijn hoorspel MAANKALF, waarin acteurs en muzikanten een lucide wereld bouwen vol samenzweringen en geheime boodschappen.
  • Collectief URLAND neemt je mee in een onontdekte wereld in hun voorstelling REBOOT. Door middel van binaurale audio wordt het publiek volledig opgeslokt door de duistere beelden van Tomas Dudkiewicz.
  • Podium BLOOS landt een intergalactische droomstudio in de foyer van het theater, waarbinnen de bezoekers een individuele en freudiaanse audio-ervaring staat te wachten.

En dat is nog niet alles! Lokaal talent ontwikkelt een expeditie genaamd De Strandwandeling, die het publiek meeneemt langs vier korte fictie luisterverhalen van Jeroen Diepenmaat, Johanneke Ter Stege, Tiemen Hageman en Maxime Schräder.

Tickets

Op 1 juni is er in en om theater MIMIK in Deventer dus van alles te beluisteren. Nieuwsgierige bezoekers kunnen voor € 7,50 een kaartje kopen voor een losse voorstelling. De echte liefhebbers kunnen met een voordelige passepartout voor € 25,- genieten van het gehele hoofdprogramma. Voor € 12,- ervaart men de vier acts van De Strandwandeling.

Kijk voor alle info, tijden en tickets op www.festivalschelp.nlbrut schelp poster

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.