Harrie Kiekebosch: Tiny houses in het buitengebied, alle buren van Raalte doen het

Interessant? Deel het artikel

210517kees
© Pixabay

Raalte is tegen Tiny houses in het buitengebied. “Ik kan me niet voorstellen dat iemand daar voor is” zegt ‘Burgerbelangen’ in de krant. Ik kan me dat wel voorstellen.

Door Harrie Kiekebosch

 

 

 

 

 

Provincievoorlichting

Ik was twee jaar geleden op een info- dag bij de provincie. Daar was niemand van Raalte. Olst-Wijhe was er met een wethouder, Deventer, Zwolle, en Dalfsen hadden diverse ambtenaren afgevaardigd. De provincie legde daar uit dat ze bereid is veel meer bouwactiviteit in het buitengebied toe te staan dan tot dan mogelijk. Al onze omringende dorpen en steden zijn daar heel blij mee. Maar de politiek van het eiland Raalte kan zich niet voorstellen dat daar mensen voor zijn.

Voordelen Tiny houses

Tiny houses zijn een middel tegen woningnood.
Tiny houses geven jongeren de kans hypotheekvrij te starten.
Tiny houses zorgen voor extra inkomsten van de boer.
Tiny houses gaan leegstand op het platteland tegen.
Tiny houses zijn duurzaam en milieuvriendelijk.

Eiland Raalte

Ach, het zijn zo maar een paar voordeeltjes die je over het hoofd kunt zien als je je niet verdiept in de materie. Ik vroeg uit interesse wat er mogelijk was aan Tiny houses op mijn locatie. “Niks” was het antwoord, maar ze hadden dan ook niet van die workshop bij de provincie gehoord. Op verzoek van ambtenaren heb ik toen die informatie naar de gemeente Raalte gestuurd. Ik heb ook de namen en e- mails van ambtenaren van de provincie gedeeld. En ik heb ergens op een andere meeting de fractievoorzitter van GemeenteBelangen nog tegengesproken die beweerde dat Raalte wel wil bouwen in het buitengebied, maar dat dat allemaal niet mag van de provincie.

Benepen beleid

En toen – met die nieuwe info – is er beleid gemaakt. Want ik kreeg antwoord dat Raalte toen wat beleidsregels opgesteld had en dat ik daar buiten viel. Daar was verder geen overleg meer over mogelijk. “Participatie wil nog niet zeggen dat je altijd je zin krijgt”, verdraaide de burgemeester mijn woorden toen nog. Nooit meer antwoord gehad, toen ik hem daar op wees.

In die provinciale beleidsregels is opgenomen dat Tiny houses mogen in een (aan te leggen) voedselbos, daarbij is aangegeven hoe groot dat voedselbos moet zijn en hoeveel tiny houses er dan mogelijk zijn. Die regels van Raalte zijn strenger dan de provincie ze opstelt. In andere gemeente ontstaan nu initiatieven voor Tiny houses en andere duurzame concepten.

In Raalte zegt de politiek zich niet te kunnen voorstellen dat mensen dat willen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *